Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Εκκολάπτεται νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ | Αθήνα - Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Η δημιουργία νέας γενιάς προβληματικών επιχειρήσεων τρομάζει την κυβέρνηση, η οποία δείχνει ότι θέλει να τις στηρίξει αλλά συναντά εμπόδια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία απαγορεύει τις ενισχύσεις στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Στον κατάλογο των εν δυνάμει προβληματικών επιχειρήσεων βρίσκονται, στις πρώτες θέσεις, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και η Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία του ομίλου Λαναρά. 

Ειδικά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναμένεται να πραγματοποιηθεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Οικονομίας το οποίο χειρίζεται το όλο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί να επιστρέψουν τα ναυπηγεία ενισχύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται λόγος. Διαφωνίες επίσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Οικονομίας εντοπίζονται στα θέματα των εγγυήσεων που έχει δώσει το Δημόσιο, αρχικά υπέρ της ΕΤΒΑ και στη συνέχεια υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς. 

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας μπορούσε να προσφύγει από το φθινόπωρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά η πολιτική ηγεσία απέρριψε τη σχετική πρόταση. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε δριμύτερη, ζητώντας άμεση εφαρμογή της απόφασής της. Τώρα το υπουργείο Οικονομίας πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες ανάκτησης του ποσού, οπότε θα ανακύψει μέγα πρόβλημα με τους ιδιώτες επενδυτές εκ Γερμανίας, οι οποίοι απειλούν ότι «θα τα μαζέψουν και θα φύγουν»

Για τις άλλες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε προβληματικές: 

Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιβίωσή της σε έναν μήνα. Η ΓΣΕΕ έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απόλυση κατά το επόμενο δίμηνο, εφόσον εν τω μεταξύ καταρτισθεί το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας. Τα τελευταία τρία χρόνια η επιχείρηση καταγράφει απώλειες (από διαφυγόντα κέρδη) άνω των 350 εκατ. ευρώ, διότι η διεθνής τιμή του νικελίου βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τα 31.400 δολάρια ο τόνος στα 9.600 δολάρια, με αποτέλεσμα οι ζημιές του 2008 να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει ενημερώσει τους προμηθευτές της ότι αδυνατεί να τους πληρώσει. Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται στο προσκήνιο οι φήμες και πληροφορίες περί ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, πράγμα απίθανο λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας τόσο του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς όσο και γενικότερα. 

Η ΕΛΒΟ αναμένεται να καταγράψει ζημιές για το 2008 που θα ξεπεράσουν τα 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να πλησιάσουν και τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2006 και το 2007 η επιχείρηση εμφάνιζε έλλειμμα περίπου 10 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο περυσινός τζίρος της ΕΛΒΟ υποχώρησε σχεδόν κατά 60% και διαμορφώθηκε περίπου σε 35 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζομένων εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας αναζητεί διέξοδο, υπερπηδώντας τα εμπόδια που θέτει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, αφού οι πρώτοι που «θα πληρώσουν τη νύφη» θα είναι οι εργαζόμενοι. Η Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης να τη «σώσει» από το οριστικό «λουκέτο», που θα οδηγούσε σε απολύσεις εργαζομένων, η λύση φαίνεται ότι δόθηκε από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και μέσω του σχεδίου ρευστότητας των τραπεζών και κατά προέκταση της πραγματικής οικονομίας. Με τις τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, προβλέπεται ότι μεταξύ άλλων η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για χορηγήσεις «προς επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας». Ετσι, το υπουργείο Οικονομίας ελπίζει πως δεν θα σημειωθεί νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι ενισχύσεις προς την κλωστοϋφαντουργία συνιστούν παραβίαση των κοινοτικών όρων ανταγωνισμού. Πάντως, το πρόβλημα χρηματοδότησης της επιχείρησης με 30 εκατ. ευρώ συνολικά δεν έχει ακόμη επιλυθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: