Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Κερδίζει... «τρώγοντας» τα παιδιά της

Κυριακή, 08.02.09
Κερδίζει... «τρώγοντας» τα παιδιά της

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος, απέδιδε την κάθετη υποχώρηση της κερδοφορίας της επιχείρησης στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και, κυρίως, στις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς που υποχρέωνε τη ΔΕΗ να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλά τιμολόγια σε παραγωγούς-ανταγωνιστές της από τους οποίους αγόραζε στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλότερες τιμές.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η αποκλιμάκωση των τιμών του μαύρου χρυσού που προσγειώθηκε στα 40 δολάρια το βαρέλι από τα 150 το περασμένο καλοκαίρι μετέβαλε ριζικά την εικόνα. Πλέον η ΔΕΗ θέτει υποψηφιότητα για ένα από τα πιο θεαματικά «turn around stories» του 2009. Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι άνω των 300 εκατ. ευρώ εκτιμώμενες ζημιές για το 2008 μπορούν να «γυρίσουν» σε κέρδη ακόμη και 600 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς στο αμέσως επόμενο διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου θα αποκλιμακωθεί ακολουθώντας την πτωτική πορεία του πετρελαίου.

Το φυσικό αέριο αναμένεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 25 ευρώ ανά MWh, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση τη μέση τιμή αγοράς στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και κάτω των 50 ευρώ ανά MWh από τα σημερινά επίπεδα των 60 ευρώ/MWh. Δηλαδή το κόστος της ΔΕΗ θα μειωθεί αισθητά, ενώ η αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών μονάδων θα το μειώσει ακόμα περισσότερο.

Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις και διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ύφεσης, τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να κρατά εκτός συστήματος τις ακριβές της μονάδες. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι ότι η Οριακή Τιμή (σ.σ. πρόκειται για τη τιμή με την οποία αποπληρώνονται από το ΔΕΣΜΗΕ όσοι συμμετέχουν στην ημερήσια αγορά.

Με τη σειρά του, ο ΔΕΣΜΗΕ αποζημιώνεται από τον κύριο του δικτύου διανομής, δηλαδή από τη ΔΕΗ) θα διαμορφώνεται με βάση τις μονάδες μικρότερου κόστους και επομένως θα είναι χαμηλότερη.

Αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ θα μπορεί να αγοράζει στην Οριακή Τιμή την ενέργεια που παράγουν ανταγωνιστές της όπως η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης (ΕΝΘΕΣ, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων) και η Αλουμίνιον της Ελλάδος έναντι 50 ευρώ/MWh, και να την πουλάει στους βιομηχανικούς πελάτες της στα 61 ευρώ/MWh, τιμή που ορίζεται βάσει του ρυθμιζόμενου τιμολογίου Α150 (τιμολόγιο πελατών Υψηλής Τάσης), το οποίο από το 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2008 αυξήθηκε κλιματωτά σε ποσοστό έως και 30%. Πρόκειται, δηλαδή, για αντιστροφή όσων συνέβαιναν το περασμένο καλοκαίρι, ένα ουσιαστικά «ανάποδο» arbitrage. Πληροφορίες του ΕΤ.f αναφέρουν ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές και ετοιμάζεται να παρέμβει... Το φαινόμενο αυτό έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες σε σειρά μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών μεταξύ των οποίων και η ΛΑΡΚΟ, στην οποία η ΔΕΗ ελέγχει το 28,6% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και έναν από τους πέντε μεγαλύτερους παγκοσμίως. Με το κόστος ρεύματος αυξημένο κατά 30%, η ΛΑΡΚΟ (δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ) βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής της που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να την οδηγήσει ακόμη και σε «λουκέτο».
Η ΛΑΡΚΟ, κατά το πρότυπο πολλών εταιριών του κλάδου διεθνώς, διέθετε στο παρελθόν ειδικό τιμολόγιο που ήταν συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές του νικελίου στο London Metal Exchange (LME). Μετά από πιέσεις της ΔΕΗ, το τιμολόγιο αποσυνδέθηκε από τις τιμές του νικελίου, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί καθοριστικά το κόστος παραγωγής λόγω της υψηλής κατανάλωσης.
Το τιμολόγιο ρεύματος που καλείται να πληρώνει η εταιρία πλέον φτάνει τα 63€/MWh, με τις τιμές LME του νικελίου στα 9.842 δολάρια/τόνο, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2003, όταν όμως η ΛΑΡΚΟ πλήρωνε για το ρεύμα 21 ευρώ/MWh. Δηλαδή με τις ίδιες τιμές του προϊόντος, η εταιρία καλείται να πληρώσει το ρεύμα κατά 200% ακριβότερο. Το επιπλέον κόστος με βάση την κατανάλωση της ΛΑΡΚΟ εκτιμάται ότι φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το ήμισυ των ζημιών ύψους 100 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει η βιομηχανία παραγωγής νικελίου το 2008.

Ηδη έχουν υπάρξει απολύσεις περίπου 120 εργαζομένων σε εταιρίες που εργολαβικά συνεργάζονταν με τη ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ζητώντας να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου ότι για το επόμενο δίμηνο, θα υπάρξει κρατική ενίσχυση και αναστολή των απολύσεων.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ εμφανίζεται αρνητική στην πρόταση να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ για την επίλυση των προβλημάτων της ΛΑΡΚΟ που από τον περασμένο μήνα έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές της. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως προτεραιότητα του επιχειρησιακού σχεδίου για την περίοδο 2009-2014 την εξοικονόμηση πόρων, τη δραστική περικοπή δαπανών και λειτουργικού κόστους.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι της διοίκησης έτυχαν θερμής υποδοχής από το σύνολο σχεδόν των ξένων οίκων. Οι περισσότεροι αναμένουν το 2009 να αποτελέσει χρονιά θεαματικής ανάκαμψης για την κερδοφορία της ΔΕΗ, την οποία η Merrill Lynch τοποθετεί μετά από φόρους στα 577 εκατ. ευρώ, έναντι προβλεπόμενων ζημιών 334 εκατ. ευρώ για το 2008. Αντίστοιχα, η Citi τοποθετεί τα φετινά καθαρά κέρδη της εταιρίας στα 524 εκατ. ευρώ ενώ και την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 24,50 ευρώ, δηλαδή 90% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Προϋποθέσεις
Βέβαια, προϋπόθεση για την επαλήθευση των προβλέψεων αποτελούν η πιστή εφαρμογή του business plan που έχει ανακοινωθεί, η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και ο έλεγχος του κόστους δανεισμού, που λόγω της διεθνούς κρίσης αναπόφευκτα θα βρεθεί υπό πίεση, δεδομένης της ανάγκης κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2010 για την υλοποίηση των νέων επενδύσεων, έχοντας ήδη αποφασίσει την ανεξάρτητη έκδοση ομολογιακών δανείων ύψους 585 εκατ. ευρώ σε πέντε διαφορετικές εκδόσεις με ισάριθμες τράπεζες.

Ο Τ. Αθανασόπουλος, από την πλευρά του, δηλώνει αισιόδοξος για την αναστροφή της σημερινής εικόνας που εμφανίζει η επιχείρηση και ακόμη περισσότερο για την επιστροφή σε κερδοφορία, η οποία θα ενισχυθεί εφόσον ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από πηγές ενέργειας υψηλού κόστους και από διαφορετικές πηγές καυσίμων και αυξηθεί η διαθεσιμότητα των μονάδων και, φυσικά, εάν επιτευχθεί η αποδοτικότερη λειτουργία της επιχείρησης, έτσι ώστε η ΔΕΗ σταδιακά και μέχρι το 2014 να λειτουργεί ετησίως με 500 εκατ. ευρώ μικρότερο κόστος (σε τιμές 2008).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Φως» από τη ΔΕΗ αναμένουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι για τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους το 2009. Εάν επαληθευθούν στο τέλος του 2009 οι στόχοι που έχουν θέσει τα τμήματα ανάλυσής τους, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ μπορεί να είναι υπερδιπλάσια της σημερινής, προσθέτοντας κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Ηδη η Merrill Lynch προτείνει την «αγορά» της μετοχής σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 20 ευρώ ανά μετοχή. Ο οίκος εκτιμά ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε η ΔΕΗ να πραγματοποιήσει ένα γρήγορο και σημαντικό «turn around», ενώ η Cheuvreux «βλέπει» τον τίτλο μέσα στο επόμενο εξάμηνο στα 17,6 ευρώ, εστιάζοντας στην «πλήρη αφοσίωση», όπως αναφέρει, του επικεφαλής της εταιρίας να μεταβάλει τη μέχρι σήμερα εικόνα της. Πιο αισιόδοξη η Citi, υποστηρίζει πως η μετοχή της ΔΕΗ δυνητικά μπορεί να προσφέρει την υψηλότερη απόδοση από το σύνολο των εταιριών του κλάδου στην Ευρώπη με μειωμένο ρίσκο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Των Αρ. Βαρβαρέσου, Γ. Αγγέλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: