Της Μανταλένας Πίου
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν χθες ότι η νέα ηγεσία δεν προτίθεται να δώσει το «πράσινο φως» ούτε σε λιθανθρακικούς σταθμούς, ούτε σε πυρηνικούς και ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ θα προχωρήσουν και οι λιγνιτικοί σταθμοί, δεδομένου ο λιγνίτης είναι εγχώριο καύσιμο.
Πρόσθεσαν μάλιστα, ότι ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο, δεδομένου ότι το νέο business plan της ΔΕΗ περιλαμβάνει την κατασκευή δύο λιθανθρακικών σταθμών, ισχύος 600-800 MW έκαστος, ο ένας στο Αλιβέρι, για τον οποίον μάλιστα είχαν αρχίσει οι προπαρασκευαστικές διεργασίες καθώς η λειτουργία του είχε προγραμματιστεί για το 2014 και ο άλλος στη Λάρυμνα.
Οι ίδιες πηγές απέδωσαν την κυβερνητική αναδίπλωση στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση μονάδων, αναλυτές όμως σχολίαζαν ότι η όλη κίνηση μυρίζει... εκλογές, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να κλείσει όλα τα μέτωπα που θα μπορούσαν να της δημιουργήσουν πρόβλημα σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τώρα, όλες οι επενδύσεις αυτές μένουν στον αέρα, ενώ η ΔΕΗ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αλλάξει το business plan, που είχε παρουσιάσει μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν είναι η μόνη αλλαγή στο επιχειρησιακό σχέδιο που θα αναγκαστεί να κάνει η επιχείρηση, καθώς δεν φαίνεται να παίρνει πισω ούτε την αύξηση 1% των τιμολογίων που είχε προβλέψει για το 2009 σε αντιστάθμισμα του κόστους των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει.
Εγκυρες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν χθες πως η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προβεί σε αύξηση τιμολογίων φέτος.
Ωστόσο, αν όλη η νέα παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας στηριχθεί στο φυσικό αέριο, υπάρχει ο ορατός κίνδυνος, όπως απέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα, αφενός της εκτίναξης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στα ύψη (επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις διεθνώς), αφετέρου της άμεσης εξάρτησης για την πρώτη ύλη από ελάχιστους συγκεκριμένους προμηθευτές, κάτι που προσπαθούν να αποφύγουν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο.
Γι αυτούς τους λόγους (κόστος καυσίμου και εξάρτηση) οι λιθανθρακικές μονάδες παρότι «βρόμικες» και επιβαρυμένες με τα πιστοποιητικά εκπομπής CO2 εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή ενεργειακή επιλογή για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα για όσες δεν ποντάρουν στην πυρηνική ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου