Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010


Σε Ινδία και Ρωσία ο πρωθυπουργός, σε ΗΠΑ και Άπω Ανατολή ο ΥΠΟΙΚ

Οργώνουν τον πλανήτη για να πουλήσουν χρέος και “φιλέτα”

“Road shows παντού” το σύνθημα στην κυβέρνηση
“Road shows παντού” το σύνθημα στην κυβέρνηση

Συναγερμός για  την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων σήμανε στην κυβέρνηση. 

Από την ερχόμενη εβδομάδα πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών θα «οργώνουν» τις μεγάλες  διεθνείς αγορές για να πείσουν κεφαλαιούχους ότι, ελέω κρίσης, η Ελλάδα αποτελεί «όαση» για τις επενδύσεις τους. 

Την ερχόμενη Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας για το πολιτικοοικονομικό φόρουμ που διεξάγεται εκεί και στη συνέχεια, την ερχόμενη Τετάρτη, στην Ινδία, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μεγάλων ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζιτών. Λίγες μέρες αργότερα θα κάνει το ίδιο στη Ρωσία, με μία ενδιάμεση στάση στο Παρίσι.  

Την ίδια περίοδο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πραγματοποιεί road shows σε ΗΠΑ, Τόκιο, Πεκίνο, Σαγκάη, Χονγκ-Κονγκ, με ενδιάμεσο «σταθμό» τις Βρυξέλλες, στις 15-16 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να λάβει τη «βούλα» του Εκοφίν το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. 

Στα ταξίδια  αυτά η Ελλάδα θα «λανσάρει» το χρέος της (περί τα 48 δισ. ευρώ που έχει να δανειστεί ακόμα εφέτος) ως ελκυστικό και ασφαλές επενδυτικό προϊόν με υψηλές αποδόσεις –χαμηλότερες όμως από 6,1% που πλήρωσε την Τρίτη στις ξένες τράπεζες το δημόσιο.  

«Πουλάει» όμως και μια τεράστια δημόσια περιουσία, για να εξασφαλίσει δημόσια έσοδα 2,5 δισ. ευρώ εφέτος, με βάση το πρόγραμμα που θα εγκρίνει τις αμέσως επόμενες μέρες το υπουργικό συμβούλιο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη ΔΕΗ για την  οποία η κυβέρνηση αποκλείει  κατηγορηματικά κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης, σειρά παίρνουν προς πώληση: ο ΟΠΑΠ σε ποσοστό 13%-20%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λιμάνια και αεροδρόμια, επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ κ.ά. ενώ «αναβιώνουν» και τα σχέδια για τη ΔΕΠΑ και τη ΛΑΡΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: