Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΛΑΡΚΟ: Μπροστά στις συνέπειες της λεηλασίας.

Χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα απέκτησαν ηθικό πλεονέκτημα.
Προβάλλοντας κυρίως θέματα "ηθικής"γύρω απ΄τη δημόσια διαχείριση κατόρθωσαν ν΄αναδειχθούν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ανέλαβαν τα καθήκοντά τους με προτροπές για "σεμνά και ταπεινά"!!!!
Ο προτρέπων φαίνεται πως...... ήξερε!!!!
Τ΄αποτελέσματα ολέθρια.
Καταρράκωσαν του θεσμούς,καταπάτησαν κάθε αξία,αποδιοργάνωσαν τις κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις,παρέδωσαν την οικονομία στους ισχυρούς και την αγορά στους κερδοσκόπους ,καθιέρωσαν κανόνες προστασίας των "ημέτερων ανταγωνιστών" από τον ανταγωνισμό,λεηλάτησαν το δημόσιο και τις επιχειρήσεις του.
Στη δημόσια διοίκηση,στη παιδεία, στην υγεία ,στη δημόσια τάξη,στη γεωργία κλπ εικόνες κατεδάφισης.
Παντού χαλάσματα...

Προχθές χιλιάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διεκδικούσαν με συγκέντρωση - διαδήλωση τους στο Σύνταγμα την σωτηρία της από τις συνέπειες της λεηλασίας.

Λίγες οι φωνές που κατάγγειλαν την λεηλασία. Οι εργαζόμενοι πλην φωτεινών εξαιρέσεων βολεύτηκαν στις παροχές ,στις θέσεις πολυτελούς διάρθρωσης και τα ρουσφέτια που μηχανεύθηκαν τα golden boys και οι πάτρωνες τους,όλοι τους της παρέας του Λονδίνου!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ.συμμέτοχη και συνένοχη τους κάλυπτε! Η λεηλασία της ΛΑΡΚΟ έφτασε τα 500.000.000$ .
Το μέγεθός της πολλαπλάσιο του Βατοπεδίου και τις συνέπειες της καλούνται ήδη να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Το σύνθημα "να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι" που δονούσε το ΥΠΕΘΟ επιβεβαιώνει το αληθές.
Τι κ΄αν πουλούσαν το νικέλιο στις 14.000$ όταν η τιμή του στις διεθνείς αγορές ξεπέρασε ακόμη και τις 52.000$, τι κ' αν ξεχείλωναν τις εργολαβίες , τι κ' αν πολλαπλασίασαν τις θέσεις και τις αμοιβές των στελεχών για τους κάνουν....πάπιες, τι κ' αν τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ φορτώθηκαν με προσωπικό κάλυψης ψηφοθηρικών αναγκών τ ου εποπτεύοντος υφυπουργού, τι κ' αν μερίδα του τύπου και το ΠΑΣΟΚ ρωτούσε - επερωτούσε και κατήγγειλε στη βουλή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα boys της πέτυχαν την ανοχή των εργαζομένων με λουκούμια και καραμέλες.
Τώρα τι ;
Συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους!!! Τώρα έσπασαν τα συμβόλαια. Έτσι προστάτευσαν τις ξένες τράπεζες που έκαναν τα παράγωγα! Η ΛΑΡΚΟ έγραψε ζημιές και με τη σύναψη και με την καταγγελία! Τόόόόση..η.....αβελτηρία(;;;;)των"σεμνών και ταπεινών" !! Τώρα πια ,αφού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο,δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ , τους εργολάβους,τους προμηθευτές και πιθανόν αύριο τους εργαζόμενους ,

Ψάχνουν εναγωνίως σανίδα σωτηρίας.

Αναζητούν χρήμα ζεστό για να καλύψουν το λειτουργικό άνοιγμα των 5,5 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ το μήνα και τα σωρευμένα χρέη που δημιούργησαν οι έκνομες και ποινικά κολάσιμες πράξεις τους.

Τι απάντησαν στην κινητοποίηση και τις αγωνίες των εργαζομένων ; Πως ψάχνουν λύση..!!!


Δηλαδή :

θα" φέρουν πίσω τα κλεμμένα "όπως φώναζαν οι εργαζόμενοι;;;
θα προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πού θα καταβάλλουν η"κραταιά".......Εθνική Τράπεζα", το "πλεονασματικό".............Δημόσιο και η "κερδοφόρα".........ΔΕΗ;;;;; όπως προτείνουν οι διοικούντες την;;;;
θα φορτωθεί το κράτος τις συνέπειες των εγκληματικών τους πράξεων;
Δυστυχώς για τους εργαζόμενους και τις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ οι Κυβερνώντες που ξεπούλησαν το νικέλιο , που απαξίωσαν πολλαπλώς και υπερχρέωσαν τη ΛΑΡΚΟ τώρα πλέον δεν αναζητούν λύση. Αναζητουν εναγωνίως πολιτικό χρόνο.

Θα τους τον δώσουν οι εργαζόμενοι;;

Τότε τους........έπεισαν με το τρόπο τους . Τώρα μπροστά στις συνέπειες της λεηλασίας ..και απολύσεις θα τους ξεναπείσουν;


Αναρωτιέμαι γιατί άκουσα χειροκροτήματα όταν οι εργαζόμενοι έμαθαν τα .....νέα!!!

ΕΛΕΟΣ!!!


Δημήτρης Π. Πιπεργιάς
π.Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Ν Ευβοίας

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Δημοσίευμα εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για ΛΑΡΚΟ

Δύο... μεγάλοι δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ
 Η Αλουμίνιον της Ελλάδος απαιτεί τώρα επιδοτούμενο τιμολόγιο – «Φέσι» 12 εκατ. ευρώ η Λάρκο

Tης Xρύσας Λιαγγου

Aσφυκτικές πιέσεις δέχεται η ΔEH από τις δύο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας. H Aλουμίνιον της Eλλάδος που μέχρι πρότινος διεκδικούσε μέσω της δικαστικής οδού την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για αύξηση 10% στο τιμολόγιο υψηλής τάσης, αρνούμενη να καταβάλλει το σχετικό αντίτιμο στη ΔEH, από την περασμένη Παρασκευή παραιτήθηκε από αυτή την διεκδίκηση για να απαιτήσει ειδικό τιμολόγιο, δηλαδή επιδοτούμενο. Tο βασικό επιχείρημα της εταιρείας στο Δικαστήριο ήταν ότι ακόμη και μια απόφαση που θα τη δικαίωνε και θα καταργούσε την αύξηση του 10% δεν θα τις έλυνε κανένα πρόβλημα αφού αδυνατεί πλέον να πληρώσει ακόμη και το τιμολόγιο του A150. Mε τη στάση της αυτή η Aλουμίνιον της Eλλάδος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο από τον προσωπικό δικηγόρο του κ. Eυάγγελου Mυτιληναίου, έκανε σαφή το αίτημά της για ειδικό τιμολόγιο που να τις διασφαλίζει βιωσιμότητα στη συγκυρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών των μετάλλων στη διεθνή αγορά.

H ΔEH, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση που έβγαλε την ίδια ημέρα, εξέλαβε ως εκβιαστική τη στάση της Aλουμίνιον και δήλωσε ότι θα «προβεί με κάθε νόμιμο μέσο στη διασφάλιση των απαιτήσεών της κατά της Aλουμίνιον A.E.». Aφησε δε σαφείς υπαινιγμούς περί χρησιμοποίησης της αντιπαράθεσης για την τιμή του ρεύματος από πλευράς της Aλουμίνιον «ως άλλοθι για να αποκρυβούν πιθανόν ειλημμένες, για άλλους λόγους αποφάσεις, άσχετους με τη ΔEH». H αναφορά αυτή της ΔEH ενίσχυσε σενάρια που ακούγονται στην αγορά για κλείσιμο του τμήματος παραγωγής της Aλουμίνιον. Αιφνιδίασε την πλευρά Mυτιληναίου, που έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος, πάντα όπως ανεπίσημα, αφού επισήμως μέχρι στιγμής η Aλουμίνιον δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για την αλλαγή πλεύσης στη δικαστική διαμάχη της με τη ΔEH. Oι εξελίξεις πάντως καθιστούν σαφή την πρόθεση της Aλουμίνιον για εξωθεσμικές διαπραγματεύσεις ποντάροντας βεβαίως στο χαρτί «της απασχόλησης» σε μια ευαίσθητη κοινωνικά και πολιτικά συγκυρία.

Για τη ΔEH τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς θα πρέπει να πετύχει τη διεκδίκηση των οφειλών της από την Aλουμίνιον που ανέρχονται περί τα 10 εκατ. ευρώ χωρίς να ασκήσει πιέσεις τύπου «κόβω το ρεύμα» δίνοντας στην εταιρεία το «άλλοθι» που αναμένει για μια επιχειρηματική κίνηση που έχει προαποφασίσει και που θα τη βόλευε να τη χρεώσει στη ΔEH, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της εταιρείας.

Aπό την άλλη για τον κ. Aθανασόπουλο δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει κάποια εξωθεσμική διαδικασία διαπραγμάτευσης καθώς για το θέμα της Aλουμίνιον βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα και έρευνα της Kομισιόν.

Στον «πονοκέφαλο» της Aλουμίνιον προστέθηκε και αυτός της Λάρκο. H δεύτερη ενεργοβόρος βιομηχανία της χώρας στην οποία η ΔEH είναι μέτοχος με 25% εδώ και δύο μήνες δήλωσε αδυναμία πληρωμών σε κάθε είδους προμηθευτή, χρεώνοντας τη ΔEH με 12 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς

Δημοσίευμα εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για ΛΑΡΚΟ

Διαβεβαιώσεις για χρηματοδότηση της Λάρκο

Xρυσα Λιαγγου

Διαβεβαιώσεις προς τους εργαζομένους της ΛAPKO ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απόλυση μέσα στο επόμενο δίμηνο οπότε θα καταρτιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την επιβίωση της εταιρείας, καθώς επίσης και ότι το Δημόσιο θα τη χρηματοδοτήσει, έδωσε χθες ο υπουργός Oικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου.

Aντιπροσωπεία των εργαζομένων και της ΓΣΣE συναντήθηκε χθες με την ηγεσία του υπουργείου Oικονομίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν με αίτημα να δοθούν άμεσες λύσεις για την επιβίωση της εταιρείας.

Oι εργαζόμενοι ζητούν επίσης να καταλογιστούν και να δοθούν ευθύνες σε όσους ενεπλάκησαν στη μεγάλη οικονομική ζημιά που υπέστη η ΛAPKO κατά την τελευταία τριετία, καταγράφοντας απώλειες (από διαφυγόντα κέρδη) λόγω hedjing, πάνω από 350 εκατ. ευρώ, να διερευνηθούν όλες οι ενέργειες της σημερινής διοίκησης με στόχο τη χρηστή διαχείριση και την επιβίωση της εταιρείας και να ρυθμιστεί η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, που τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί.

Tο θέμα της ΛAPKO προβληματίζει τόσο το υπουργείο Oικονομίας, αφού το Δημόσιο κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όσο και τους δύο άλλους μετόχους, ΔEH (28,6%) και Eθνική (36,4%), καθώς η κατάρρευση της τιμής των μετάλλων στη διεθνή αγορά έχει φέρει την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής τιμή του νικελίου βρέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τα 31.400 δολάρια ο τόνος στα 9.600 δολάρια/τόνος. H χρήση του 2008 αναμένεται να κλείσει για τη ΛAPKO με ζημίες άνω των 90 εκατ. ευρώ και η επιχείρηση από τον Δεκέμβριο έχει δηλώσει προς τους προμηθευτές της αδυναμία πληρωμών. H πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε μια προσπάθεια να εισρεύσει χρήμα, σκόνταψε σύμφωνα με πληροφορίες στις αντιδράσεις της Eθνικής και της ΔEH. Eτσι ακυρώθηκε η προγραμματισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, έκτακτη γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε οριστεί για την περασμένη εβδομάδα. Eθνική και ΔEH γνωστοποίησαν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν την αύξηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο εταιρείες αναμένεται να κρατήσουν κοινή στάση απέναντι στο όποιο σχέδιο εξυγίανσης της ΛAPKO, που βεβαίως δεν αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά ως μέτοχοι στη μακρόχρονη ιστορία της πάλαι ποτέ «ναυαρχίδας» του Oμίλου Mποδοσάκη.

Οι δύο όμιλοι ΔEH και Eθνική φέρονται να τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης, σχέδιο ωστόσο που δεν διευκολύνεται λόγω της γενικότερης συγκυρίας στη μεταλλευτική αγορά. Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα της ΛAPKO είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα κληθεί να επιλύσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Oικονομίας. Kύκλοι του υπουργείου, πάντως, κάνουν λόγο για μακρόπνοη λύση που εξετάζεται ήδη, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα μεταφέροντας το πρόβλημα για το άμεσο μέλλον. Nα σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες της ΛAPKO καλύπτουν γεωγραφικά έξι νομούς της χώρας και συγκεκριμένα Aττικής, Bοιωτίας, Eυβοίας, Φθιώτιδας, Kοζάνης και Kαστοριάς.


Δημοσίευμα εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ για τη ΛΑΡΚΟ

Λάρκο: Δεν θα γίνουν απολύσεις
Η εταιρεία για τη χρήση του 2008 αναμένεται να παρουσιάσει ζημίες της τάξης των 90 - 100 εκατ. ευρώ
28/1/2009

Διαβεβαιώσεις στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ότι το επόμενο δίμηνο μέχρι να καταρτιστεί νέο business plan της εταιρείας δεν θα γίνουν απολύσεις και ότι το υπουργείο θα το χρηματοδοτήσει έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας - Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Η εταιρεία για τη χρήση του 2008 αναμένεται να παρουσιάσει ζημίες της τάξης των 90- 100 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης. Πρόσφατα δύο από τους βασικούς της μετόχους, η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που είχε συγκληθεί για τον σκοπό αυτό. Ο τρίτος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ είναι το ελληνικό δημόσιο.

Πληρωμές
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον Δεκέμβριο η εταιρεία έχει πάψει να πληρώνει τους προμηθευτές της, όπως και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, και ότι το συνολικό της άνοιγμα προς τράπεζες και προμηθευτές φθάνει τα 140 εκατ. ευρώ.

Στην κακοδιαχείριση των προηγούμενων χρόνων, που οδήγησε σε παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλαγή διοίκησης τον Φεβρουάριο του 2008 και βέβαια σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχει προστεθεί η οικονομική κρίση με την κατάρρευση των διεθνών τιμών του νικελίου. Εταιρείες του κλάδου ανακοινώνουν στο εξωτερικό την περικοπή της παραγωγής ή το κλείσιμο μονάδων.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, πραγματοποιήσαν συγκέντρωση χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον υπουργό. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των εργατικών κέντρων.

Δημοσίευση εφημερίδας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για τη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΡΚΟ : Αγωνιούν οι εργαζόμενοι, διαβεβαιώνει το υπουργείο


Tην αγωνία τους να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία  της ΛΑΡΚΟ , ώστε να μην κινδυνεύσουν 1500 θέσεις εργασίας διαδήλωσαν δεκάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης που διαμαρτυρήθηκαν το πρωί  έξω από το Υπουργείο Οικονομίας . Οι απολύσεις συμβασιούχων έφτασαν το τελευταίο διάστημα τις 120 και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι σύντομα θα απειληθούν από τον εφιάλτη της ανεργίας αν δε ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης .

Να σημειώσουμε ότι οι μονάδες της ΛΑΡΚΟ  καλύπτουν γεωγραφικά 6 νομούς ( Βοιωτίας , Ευβοιας , Φθιώτιδας , Αττικής , Κοζάνης και Καστοριάς ) που ήδη εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας . 

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ανακληθούν οι απολύσεις και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ενεπλάκησαν στη μεγάλη οικονομική ζημιά που υπέστη προ  διετίας η ΛΑΡΚΟ ( πάνω από 350 εκ . ευρώ ) εξαιτίας της συμφωνίας προπώλησης του νικελίου σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή της αγοράς .

Στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου και  ο γενικός γραμματέας κ. Σιδηρόπουλος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων τους υποσχέθηκε ότι η εταιρία θα χρηματοδοτείται έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ένα οριστικό σχέδιο σωτηρίας των μονάδων .




"Πάγωμα" απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ

27/1/2009 - 13:31

Τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, ότι για το επόμενο δίμηνο, οπότε θα καταρτιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την επιβίωση της εταιρίας ΛΑΡΚΟ, δεν θα γίνουν απολύσεις, κι ότι το υπουργείο θα την χρηματοδοτήσει, απέσπασαν οι εργαζόμενοι.

Αντιπροσωπεία τους, με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και Εργατικών Κέντρων, συναντήθηκε με τον υπουργό την Τρίτη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους.

Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, με βασικό αίτημα την εξυγίανση της εταιρίας.

Δημοσίευμα στο capital.gr

Η ΛΑΡΚΟ στο χείλος του γκρεμού

26/1/2009 - 09:36

Ένα βήμα πριν το γκρεμό βρίσκεται πλέον η ΛΑΡΚΟ, μετά την αρνητική στάση των βασικών μετόχων στην προοπτική αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η ΑΜΚ επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση, σε έκτακτη γενική συνέλευση την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο οι δύο βασικοί μέτοχοι, πλην του δημοσίου, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ κατέστησαν εκ των προτέρων σαφές ότι η πρόταση δε θα γινόταν δεκτή, με αποτέλεσμα, η Γ.Σ. να ματαιωθεί. Έτσι η εταιρεία η οποία ήδη από το Δεκέμβριο έχει σταματήσει να πληρώνει προμηθευτές, έχει ως επιλογές είτε την προσφυγή εκ νέου στο δανεισμό ή την πτώχευση.

Από τα πλέον παράδοξα στην πορεία της ΛΑΡΚΟ, είναι ότι η κατάστασή της επιβαρύνεται από τον ίδιο το μέτοχό της. Ο λόγος για το κόστος ρεύματος, το οποίο μετά τις αυξήσεις που επέβαλε η ΔΕΗ, έχει μετατραπεί σε «βραχνά» για τη βιομηχανία.  Σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ, κατά το πρότυπο πολλών εταιρειών του κλάδου διεθνώς, διέθετε στο παρελθόν ειδικό τιμολόγιο που ήταν συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές LME του νικελίου. Μετά από πίεση της ΔΕΗ, το τιμολόγιο αποσυνδέθηκε από τις τιμές του νικελίου, παρά το γεγονός ότι το ρεύμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κόστους. Δηλαδή η ΔΕΗ δεν δέχθηκε η εταιρεία στην οποία συμμετέχει να μπορεί να πληρώνει φθηνότερα το ρεύμα σε περιόδους ύφεσης, όπως η τρέχουσα και ακριβότερα, σε περιόδους που η αγορά  είναι κερδοφόρα, όπως κατά την προηγούμενη διετία. Εκτός όμως από την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του νικελίου, στη συνέχεια η ΔΕΗ, προχώρησε από το 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2008 σε μπαράζ νέων αυξήσεων με αποκορύφωμα την τελευταία αύξηση του περασμένου Ιουλίου κατά 10% (συνολικά τον τελευταίο χρόνο οι αυξήσεις έφτασαν το 30%).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί καθοριστικά το κόστος παραγωγής λόγω της υψηλής κατανάλωσης (στην αιχμή της ζήτησης η βιομηχανία φτάνει στα 162MW αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ρεύματος στη χώρα). Το τιμολόγιο ρεύματος που καλείται να πληρώνει η εταιρεία πλέον φτάνει τα 63€/MWh, με τις τιμές LME του νικελίου στα 9.842$/τόνο. Για να γίνει αντιληπτό πόσο επιβαρύνεται η ΛΑΡΚΟ, αρκεί μόνο να γίνει σύγκριση με την τιμή του ρεύματος το 2003 όταν η τιμή LME ήταν περίπου ίδια στα 9.633$/τόνο. Τότε λοιπόν η εταιρεία πλήρωνε για το ρεύμα 21€/MWh. Δηλαδή με τις ίδιες τιμές του προϊόντος, η εταιρεία καλείται να πληρώσει το ρεύμα κατά 200% ακριβότερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει για φέτος επιπλέον κόστος 40 έως 50 εκατ. ευρώ, όταν η χρήση αναμένεται να κλείσει με ζημιές 90 έως 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο το επιπλέον κόστος του ρεύματος αντιπροσωπεύει τις μισές ζημιές του έτους. Την κατάσταση αυτή γνωρίζει «από πρώτο χέρι» η ΔΕΗ, καθώς η ΛΑΡΚΟ έχει δηλώσει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν αποπληρώνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεταλλευτική βιομηχανία

Και βέβαια τα προβλήματα της ελληνικής ΛΑΡΚΟ, είναι ενδεικτικά των όσων αντιμετωπίζει συνολικά η βαριά μεταλλευτική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο. Έτσι εκτός από την τιμή LME του νικελίου  που έπεσε από τα 31.400 $/ τόνο στα 9.600 το Δεκέμβριο, σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και η τιμή του αλουμινίου (1400$/ τόνο, απώλειες άνω του 50% από τα υψηλά του έτους). Πρόκειται για την πιο «συγγενική» παραγωγική δραστηριότητα προς το νικέλιο, καθώς η παραγωγή αλουμίνας, είναι ακόμη πιο ενεργοβόρα και ανελαστική ως προς τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει με την παραγωγή νικελίου (δηλαδή δεν μπορεί μια βιομηχανία παραγωγής αλουμίνας να κρατά κλειστές τις γραμμές παραγωγής την ημέρα και να λειτουργεί το βράδυ με φθηνότερο ρεύμα όπως π.χ. οι χαλυβουργίες). 

Με τις τιμές της αλουμίνας λοιπόν να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, όλο και περισσότερες βιομηχανίες του κλάδου ανά τον κόσμο καλούνται να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους, υιοθετώντας ακόμη και «οδυνηρές» αποφάσεις, όπως η μείωση παραγωγής ή το κλείσιμο μονάδων με υψηλό κόστος.

Μεγαθήρια του κλάδου όπως η Alcoa (ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στις ΗΠΑ) ανακοίνωσε μείωση παραγωγής κατά 15% ή 615,00 τόνους / έτος. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από άλλες εταιρείες όπως η Vimetco (Ρουμανία) που περιέκοψε την παραγωγή της κατά 25%,(160,000 τόνους/ έτος), η Chalco (Κίνα) κατά 18%(720,000 τόνους/ έτος), ενώ ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Rusal ανακοίνωσε περικοπές του επενδυτικού της προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι το 75% των μονάδων της σε Ευρώπη, Κίνα και Αμερική καθίστανται πλέον ζημιογόνες.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας χαρακτηρίζουν τις συνθήκες πρωτόγνωρες και δηλώνουν ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι ευχάριστες, αλλά αποτελούν τη μόνη διέξοδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εταιρειών τους και του κλάδου γενικότερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΓΣΕΕ-ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

    

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    26/1/2009

    
    ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

    
    Η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται με τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για την ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ΟΛΩΝ των εργαζομένων στον Όμιλο.
    
    Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιούν αύριο Τρίτη 27/1/09 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. 
 

    Οι επιχειρησιακές και διοικητικές ανεπάρκειες που προκάλεσαν οικονομική ζημιά πάνω από 350 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να φορτωθούν στους εργαζόμενους και στις θέσεις εργασίας.

    

    Η ΓΣΕΕ, τα Σωματεία του Ομίλου και οι Εργαζόμενοι απεργούν και απαιτούν να εξασφαλιστούν τα εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα, τα συμφέροντα της χώρας και της Εθνικής Οικονομίας. 
   

    Καλούμε τη Κυβέρνηση, τα Υπουργεία Οικονομίας- Ανάπτυξης και Απασχόλησης να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους και να εγκρίνουν ένα επιχειρησιακό και αναπτυξιακό σχέδιο που θα διασφαλίζει ΟΛΕΣ τις θέσεις εργασίας καθώς και την ανάπτυξη και την προοπτική του Ομίλου της ΛΑΡΚΟ.
    

    ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα

Συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, κατεβαίνοντας στην Αθήνα, για να διαδηλώσουν στις 10.30 π.μ., έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στοΣύνταγμα. Η σημερινή κινητοποίηση (στην οποία συμμετέχουν οι εργάτες από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας, τα εργολαβικά συνεργεία, τα ορυχεία του Αϊ-Γιάννη, της Εύβοιας κτλ.) αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, αναδεικνύοντας την ανάγκη να οργανωθεί ο συντονισμένος αγώνας όλων όσοι δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ και συνολικά του λαού της περιοχής ενάντια στην πολιτική που υπονομεύει το μέλλον της εταιρείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, συνεχίζουν να δουλεύουν αμείωτα οι ταξικές δυνάμεις (τόσο η παράταξη του ΕΑΜ που δραστηριοποιείται στο επιχειρησιακό σωματείο, όσο και το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας) αντιπαλεύοντας με συνέπεια τα αντεργατικά σχέδια, μέρος των οποίων ήταν και οι 120 απολύσεις που ανακοινώθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ανακοίνωση Συνδικαλιστικής Παράταξης "ΠΑΣΚΕ" για ΛΑΡΚΟ

ΠΑΣΚΕ ΛΑΡΚΟ

                                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                      ΛΑΡΚΟ  22.01.2009

                                                                                

       Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η σημερινή διορισμένη Διοίκηση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάφερε το ακατόρθωτο.

Για πρώτη φορά από καταβολής ΛΑΡΚΟ αμφισβητείται η αξιοπιστία της εταιρείας μας, η εξασφάλιση λειτουργίας της επιχείρησης και η βιωσιμότητα της.

Αμφιβάλλουν σήμερα οι εργαζόμενοι αν η τωρινή Κυβέρνηση της Ν.Δ., η διορισμένη Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, οι εισαγόμενοι νεόφερτοι Διευθυντές , η κομματική νομενκλατούρα και οι γνωστοί κατά περίσταση άσπονδοι φίλοι της, μπορούν να εγγυηθούν την συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας, την διασφάλιση όλων ανεξαιρέτως των θέσεων εργασίας, την προστασία των περιουσιακών της στοιχείων, την προστασία των κεκτημένων και εν τέλει τον σεβασμό της αξιοπρεπούς εργασίας.

        Κύριοι της, διορισμένης από την Ν.Δ, Διοίκησης.

Με την διοικητική σας αυθαιρεσία, την αυθαιρεσία της εξουσίας, την έλλειψη σχεδιασμού, την ανομολόγητη πελατειακή σας πολιτική, οδηγείτε μια ιστορική εταιρεία σε αποσύνθεση.

Μέσα σε πέντε χρόνια εσείς και οι προκάτοχοι σας καταφέρατε, να λεηλατήσετε την εταιρεία, να κατασπαταλήσετε και να κατασπαταλάτε άσκοπα το δημόσιο χρήμα, να καταργήσετε το διοικητικό πλέγμα και να απαξιώσετε στο σύνολο τον παραγωγικό ιστό και οι θυσίες των εργαζόμενων για 40 περίπου χρόνια σκληρής εργασίας,  πήγαν στράφι.

Αυτός είναι ο πυρήνας της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

Μιας κρίσης που αφετηρία είχε μια αδίστακτη γαλάζια παρέα του Λονδίνου και τέλος μια νέα γαλάζια παρέα, που ο δικός της κομματικός μηχανισμός την αποκαλεί golden boys.

Με την πρώτη παράγκα έχουμε ασχοληθεί, αλλά και θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε έως ότου αποκαλυφθεί το στημένο μεγάλο κόλπο της λεηλασίας των 350 εκ. €. Μιας λεηλασίας που η απροθυμία και αδιαφορία της κυβέρνησης και των μετόχων και η συγκάλυψη από την νυν Διοίκηση να ξεκαθαρίσουν την απάτη, οδήγησαν την εταιρεία σε αδιέξοδο και υποθήκευσαν το μέλλον της επιχείρησης.

Από την νέα φουρνιά των golden boys, περιμέναμε να διδαχτούν και να αποφύγουν την πρακτική και την αυθαιρεσία των προκάτοχων τους. Δυστυχώς ακολούθησαν απαρέγκλιτα την τακτική τους και ενίοτε με μεγαλύτερη αυθάδεια και σφοδρότητα. Και εξηγούμαστε.

Κύριε Τσουκαλά, είναι γνωστό ότι διοριστήκατε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. για να σταματήσετε, όπως αβίαστα λέτε, τις αλόγιστες σπατάλες και τις ανομίες της προηγούμενης Διοίκησης που και αυτή, όπως και εσείς, διοριστήκατε από την ίδια κυβέρνηση.  Και τι πράξατε;

Αμέσως προσλάβατε τους φίλους σας, δίνοντας τους  παχυλούς μισθούς και πρόσθετες παροχές και οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως παρατρεχάμενοι σας αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις στην εταιρεία. Για την ιστορία οι προσλήψεις των Οικονόμου, Καπετανάκη, Κυράνη, Τριανταφυλλίδη, Ψύλλου κ.α. με μισθούς άνω των 7.000 € τον μήνα, δικής σας επιλογής δεν ήταν; Γνωρίζουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι σας την εταιρεία  ΖΗΝΩΝ.., την ιστορία της και την διασύνδεση όλων σας, με αυτή; 

Κύριε Πρόεδρε, η συμπεριφορά σας ίδια και απαράλλακτη με τον κ. Τσουκαλά. Διορίζετε αβέρτα κομματικούς φίλους, συμπεθέρους και συγγενείς. Τίνος επιλογή ήταν ο Διευθυντής Ασφαλείας του εργοστασίου κ. Καραγκούνης; Τη νύφη σας την Υποδιευθύντρια Καραγκούνη με τι μισθό τη προσλάβατε και τι ακριβώς κάνει στην εταιρεία; Την ιστορικό, κόρη του Βουλευτή Ευβοίας κ. Λιάσκου, τι την θέλατε; Μήπως για να καταγράψει τους τίτλους του τέλους; Αληθεύει ότι μεσούσης της κρίσης, ξοδέψατε πάνω από 6.000 € για να αποστείλετε ευχετήριες Χριστουγεννιάτικες κάρτες στην εκλογική σας πελατεία;

 Κύριε Τσουκαλά, με περίσσεια αλαζονεία σας ακούμε να λέτε ότι για όλα τα κακά της ΛΑΡΚΟ φταίνε οι άλλοι. Εσείς αθώος!!  Δηλαδή να πιστέψουμε ότι τα νεόφερτα golden boys που διοικούν την εταιρεία ήρθαν για το καλό μας!! Σας ακούμε να λέτε με περισσή αυθάδεια και που δημοσίως καταγγέλλεται, ότι για τις πελατειακές διευθετήσεις που υλοποιείτε φταίνε οι πολιτικοί προϊστάμενοι σας που προωθούν την κομματική άλωση της ΛΑΡΚΟ και όχι εσείς!! Εσείς, πάλι αθώος!! Αλλά κολλημένος στην κομματική καρέκλα!! Εσείς ασχολείστε μόνο με τις προσωπικές επιδιώξεις σας!!!

      Για μια φορά ακόμη, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, διαπράττεται εκ νέου ένα μεγάλο οικονομικό έγκλημα. Την πρώτη φορά, παρόλο την άνοδο των τιμών Νικελίου, πουλήθηκε κοψοχρονιάς το Νικέλιο και την υπεράξια την επωφελήθηκαν οι γνωστές διαπλεκόμενες ξένες τράπεζες που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο. Την δεύτερη φορά στην κάθοδο των τιμών η νυν Διοίκηση, σύμφωνα με πληθώρα καταγγελιών από τον κομματικό της μηχανισμό (βλέπε ερωτήσεις στην Βουλή των κυβερνητικών τοπικών βουλευτών και πληθώρα δημοσιευμάτων στο ημερήσιο τύπο), έκλεισε μονοκοπανιάς τις θέσεις hedging. Χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Δ.Σ. Αυτό έγινε με ευθύνη της Διοίκησης Τσουκαλά, με αποτέλεσμα  να ζημιωθεί εκ νέου η εταιρεία με εκατοντάδες  εκατ. € και για να προστατευθούν ενδεχομένως οι χρεοκοπημένες τράπεζες του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών.

    Με λίγα λόγια οι εργαζόμενοι και συνολικά η εταιρεία  έμειναν και στην μια και στην άλλη περίπτωση, με τον μουντζούρη στο χέρι.  

     Οι επιπτώσεις από αυτές τις λανθασμένες κινήσεις των πρώην και νυν, η δραματική πτώση των τιμών και το ξεχείλωμα του κόστους παραγωγής που συντελέστηκε από το 2005 έως σήμερα καθιστούν την εταιρεία προβληματική και σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αυτά μην προτρέξετε να τα διαψεύσετε, γιατί ρητά τα αναφέρετε στο επιχειρησιακό σας σχέδιο που σκοπίμως διέρρευσαν στο τύπο (εφημερίδα Ισοτιμία) οι ημέτεροι σας.

         Οι Διοικήσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα των συνεργατών των. Κοιτάξτε τι γίνεται με τις πωλήσεις. Μπάχαλο. Ακυρώσεις φορτώσεων, αθετήσεις συμβολαίων, κατακόρυφη άνοδος του κόστους πωλήσεων κατά 145%. Μια απέραντη παιδική χαρά έχει καταντήσει και εσείς σιωπάτε ένοχα.  Κοιτάξτε τι γίνεται με την οικονομική Διεύθυνση. Ένα Τίποτα. Έχει βαρέσει σιωπητήριο. Τα στόρια κατεβασμένα και οι πόρτες ερμητικά κλειστές μην τυχόν και πάρουν χαμπάρι την ύπαρξή μας. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Διοικητική Διεύθυνση. Εδώ θα ευθυμήσουμε. Άλλα ντάλα, όσα πάνε κι όσα έρθουν, το απόλυτο κενό το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ. Τα έξοδα Διοίκησης όμως πάνε καλά. Αυξήθηκαν κατά 106%. Μπράβο.

     Το πιο επικίνδυνο για αυτή την εταιρεία είναι ότι αυτή η Διοίκηση και ο κομματικός Διοικητικός Διευθυντής δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα της, αλλά προσπαθούν εναγωνίως να βρουν άλλοθι για την παταγώδη τους αποτυχία. Λειτουργούν με σκοπιμότητες και όχι με σχεδιασμό. Προσπαθούν να παρατείνουν την ζωή τους με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και στοχεύσεις που διχάζουν, που δηλητηριάζουν περισσότερο τον ιστό της εταιρείας. Διαχειρίζονται την κρίση ρίχνοντας περισσότερο λάδι στην φωτιά. Με τις ενέργειες τους βουλιάζουν περισσότερο την εταιρεία στην κρίση. Όλο οι άλλοι φταίνε, αυτοί όχι!! Αυτοί στο απυρόβλητο. Αυτοί καμία ευθύνη. Τα πάνε μια χαρά !!!

       Και τα ερωτήματα βασανίζουν τους εργαζομένους. Και ρωτάμε:

Για την κρίση της ΛΑΡΚΟ ποιος φταίει κατά την Διοίκηση σας; Εμείς λέμε; Φταίει η οικονομική χρεοκοπία που προέκυψε τα τελευταία χρόνια και που ορθώς αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που τόσο ακριβά πλήρωσαν οι εργαζόμενοι, στο δικό σας Ρεφενέ. Και μην τολμήσετε να  προσφύγετε στην προσφιλή μέθοδο των κυβερνήσεων σας, ότι για όλα φταίνε αποκλειστικά οι εργαζόμενοι.

     Για την κρίση αξιοπιστίας και για το κλονισμό της εμπιστοσύνης των εργαζόμενων ποιος φταίει; Απλά εμείς σας ξαναλέμε, ότι φταίει η κομματικοποίηση όλων των δομών της εταιρείας και οι συνεχείς κομματικές προσλήψεις ημετέρων υψηλόβαθμων στελεχών και μη, με τις ευλογίες βεβαίως της ΔΑΚΕ και των τοπικών κομματικών παραγόντων. Και πάρτε το χαμπάρι. Δεν σας φταίει ο εργαζόμενος που παράγει τον πλούτο στην πρώτη γραμμή παραγωγής και υφίσταται ήδη τα αποτελέσματα της πολιτικής στη τσέπη του.  Συμφωνείτε;

    Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν τελείως κωμικό, αλλά η εικόνα, η αξιοπιστία και η βιωσιμότητα της εταιρείας έχει τρωθεί από τις αστείες δικαιολογίες σας. Αυτά πάτε και λέτε στις συσκέψεις με τους πολιτικούς σας προϊσταμένους; Με αυτές τις υπεκφυγές προσπαθείτε να πείσετε τους μέτοχους για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα για την σωτηρία της ΛΑΡΚΟ;

Εδώ που έχουμε φτάσει και για όσο χρόνο είστε ακόμη εδώ, ένα σκοπό έχετε να εκπληρώσετε:  Την άμεση σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης Μετόχων. Μπορείτε να το κάνετε;  Όχι. Οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Ούτε αυτό δεν μπορείτε να διασφαλίσετε. Τι θα γίνει πως θα προχωρήσουμε; Κανένας ούτε εσείς αλλά και ούτε οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι έχουν απάντηση. Εμείς σας λέμε το αυτονόητο . Η παραίτηση πολλές φορές είναι και έντιμη και σωστή. Έχετε το θάρρος και την ευθύνη; Κάντε το. Αλλιώς θα γραφτείτε και σεις στις μελανές σελίδες της ιστορίας της ΛΑΡΚΟ που θα επιμεληθεί η Κα Λιάσκου.

    Στις 27 Γενάρη, όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν αγωνιστικό παρόν στην μεγάλη και μοναδική συγκέντρωση των σωματείων στην ΑΘΗΝΑ για να απαιτήσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας, τον καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους που οδήγησαν την επιχείρηση σε αδιέξοδο, την εκκαθάριση της εταιρείας από τους παρείσακτους, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την επιστροφή των κλεμμένων.

                                                                                                                              Συναδελφικά                                                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                                       

Δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία για ΛΑΡΚΟ

Μείωση μισθού, το τελευταίο... εύρημα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Από τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, οι επιχειρήσεις προχωρούν τώρα σε μείωση των αποδοχών. Με αφορμή την οικονομική κρίση, όλα τα μέτρα των εργοδοτών στοχεύουν στη μετακύλιση του κόστους αποκλειστικά στις δυνάμεις της εργασίας. Ετσι, μέσα στο κλίμα των απολύσεων και των σιωπηρών απομακρύνσεων των προηγούμενων ημερών, χθες προστέθηκαν 4 ακόμη επεισόδια δηλωτικά του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, αλλά και ενδεικτικά της απουσίας ελέγχων εκ μέρους της κυβέρνησης. Μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένων απολύσεων και αρνητικού μιμητισμού στην αγορά εργασίας, η διοίκηση της ΓΣΕΕ συγκαλείται σε ολομέλεια και αναμένεται να εξεταστεί η διοργάνωση της πρώτης απεργίας αποκλειστικά κατά των απολύσεων. Κατά τα λοιπά:


* Περίπου 2.000 υπάλληλοι-πωλητές των εκθέσεων αυτοκινήτων καλούνται να μειώσουν τις αποδοχές τους από 40% οι υψηλόβαθμοι, έως 20% ανάλογα με τις αμοιβές τους. Στόχος των επιχειρήσεων του κλάδου, που κινείται συντονισμένα, είναι το σύνολο των εργαζομένων να «πέσει» στις αμοιβές των συλλογικών συμβάσεων. Να ανατραπούν δηλαδή όλες οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και να κοπούν οι πρόσθετες αποδοχές. Το μέτρο των γενικευμένων περικοπών θα ισχύσει για ένα χρόνο, από την 1η Φεβρουαρίου, και ήδη, μπροστά στον φόβο των απολύσεων, έχουν συναινέσει 450 άτομα.

«Κάθε μείωση αποδοχών, έστω και με συμφωνία των εργαζομένων, κάτω των κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων, είναι παράνομη», τονίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αλέξης Μητρόπουλος. Και σημειώνει ότι «με κανένα προσχηματικό ή ουσιαστικό λόγο δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να δεχτούν τη μείωση των αποδοχών», προειδοποιώντας για «απορρυθμιστικούς εκβιασμούς υπό το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, με απώτερο στόχο την ολοσχερή κατεδάφιση όλων των κατακτήσεων της εργατικής τάξης κατά τις τελευταίες δεκαετίες».

* Οι 1.500 εργαζόμενοι των κλωστηρίων Νάουσας σχεδιάζουν σήμερα να κατεβούν στην Αθήνα -αν καταφέρουν να περάσουν τα μπλόκα. «Παίζεται ένα παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων για το μοίρασμα των ιματίων της επιχείρησης από τους ανταγωνιστές που, δρώντας πέριξ της κυβερνητικής παράταξης, επιχειρούν να τη λαφυραγωγήσουν», αναφέρει ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης.

* Οι 1.400 εργαζόμενοι από τα 4 εργοστάσια της ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα, Εύβοια, Αϊ-Γιάννης και Σέρβια) και τα γραφεία (Αθήνα) σχεδιάζουν συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 27 Ιανουαρίου. «Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η διεθνής κρίση αλλά η εγχώρια παρανομία με την πώληση του νικελίου σε χαμηλή τιμή το 2006, όταν οι τιμές του προϊόντος απογειώνονταν, με αποτέλεσμα ζημιές 350 εκατ. ευρώ, που τώρα τις περνάνε στους εργαζομένους καταστρέφοντας θέσεις εργασίας και οικογένειες», τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

* Στο υπουργείο Πολιτισμού έγινε χθες συμβολική κατάληψη για τις 670 θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν.

BHP Billiton may close Yabulu nickel plant -analysts

Thu Jan 22, 2009 7:12am GMT

SYDNEY, Jan 22 (Reuters) - BHP Billiton (BHP.AX: QuoteProfile,Research), the world's top miner, may suspend operations at its Yabulu nickel refinery indefinitely after completing a study on its future in the first half of 2009, analysts said on Thursday.

The high-cost refinery on Australia's northeast coast faces possible closure because of poor prices, which would take a further 25,000 tonnes of metal out of the global supply.

Yabulu's output is already being cut by about 50,000 tonnes a year following BHP's Wednesday announcement of the closure of its Ravensthorpe laterite nickel mine in Western Australia, which supplies Yabulu with nickel cobalt hydroxide for processing into nickel and cobalt.

The metal's price has plunged 44 percent since Sept. 1 as the global financial crisis has worsened, while LME stocks of nickel are around their highest levels since about mid-1995.

Yabulu operations could be suspended because the high-cost refinery does not fit BHP's preference for large long-life low cost operations that stay profitable through a commodity price cycle, Brendan Harris, a resources analyst at Macquarie Bank, said.

"We have assumed that BHP has come to the same conclusion as we have, that the degree of leverage that can be generated from high-cost nickel assets has certainly been reduced as a consequence of the overhang of Chinese nickel pig iron production that sits in the system," Harris said.

Chinese stainless steel makers have been increasing the use of nickel pig iron as an alternative to refined nickel, a move that has capped any upside in nickel's price.

A BHP spokeswoman said a decision on Yabulu's future would be made once a study on its viability had been completed.

On Wednesday, BHP said it would undertake the study during the first half of this year, after moving to shut part of the refinery that treats nickel cobalt hydroxide from the mine Australia.

Harris said Yabulu was a non-material asset for BHP that processes nickel laterite ore from mines it does not own in New Caledonia, Indonesia and the Philippines.

It was expanded to a capacity of 75,000 tonnes a year to handle output from Ravensthorpe which only started production a little over a year ago.

Goldman Sachs JBWere analysts, in a research report, also said Yabulu's future was under threat.

"We believe the closure of Ravensthorpe threatens the outlook for Yabulu as an ongoing asset," they said.

Morgan Stanley, in a research report, forecast Yabulu would return to pre-expansion production of 25,000 tonnes a year by ramping down immediately. (Reporting by Bruce Hextall; Editing by Clarence Fernandez)

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ

Σήμερα, στη 1 μ.μ. καλούν τους εργαζόμενους η παράταξη του ΕΑΜ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Σε νέα κινητοποίηση, με συγκέντρωση σήμερα, στη 1 μ.μ., στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της διοίκησης και των εργολάβων, που ήδη έχουν προχωρήσει σε 120 απολύσεις. Τόσο η παράταξη του ΕΑΜ (που δραστηριοποιείται στο επιχειρησιακό σωματείο) όσο και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πρωτοστατούν στην οργάνωση και το συντονισμό της πάλης όλων όσων δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ, διατηρώντας σταθερά μέτωπο ενάντια σε κάθε προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων. Ενάντια στην ηττοπάθεια και τον εφησυχασμό που καλλιεργούν όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ζεσταίνουν την πλάτη της εργοδοσίας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν την αναβολή της απεργιακής κινητοποίησης που, αν και οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει - σε Γενική τους Συνέλευση - να γίνει σήμερα, με ευθύνη των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ (που ελέγχουν το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου) μεταφέρθηκε για τις 27 του μήνα. Κι αυτό ενώ οποιαδήποτε καθυστέρηση αφήνει το έδαφος ελεύθερο για την ένταση της αντεργατικής επίθεσης, την ώρα που γενικά το κεφάλαιο πιέζει τους εργαζόμενους πως δεν είναι ώρα για κινητοποιήσεις, για ν' αποφύγει τους «κραδασμούς» που προκαλεί η κρίση.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Αλληλοκαρφώματ στη ΛΑΡΚΟ για το ποιός ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση

Η τωρινή Διοίκηση "καρφώνει" τη προηγούμενη χρεώνοντάς την για τη σημερινή κατάντια της εταιρείας.
Φαίνεται όμως ότι και η σημερινή, διορισμένη απο τη Κυβέρνηση, διοίκηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών.
Διαβάστε το πλήρες άρθρο της Ισοτιμίας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ για τη ΛΑΡΚΟ

18/01/2009
Με... λαθραίο εξώδικο (ερήμην του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ) μας απαντά ο κ. Τσουκαλάς
Όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια
Επικεντρώνεται σε έξι σημεία του δημοσιευματός μας και τα επιβεβαιώνει όλα 
Καλύτερη επιβεβαίωση από τη... διάψευσή του δεν θα μπορούσε να κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας


Σε ύφος αλαζονικό –ίδιον των «golden boys»– και τόνο υβριστικό, χρησιμοποιήθηκε η ίδια η ΛΑΡΚΟ, εν αγνοία μάλιστα του προέδρου της κ. Θόδωρου Σκρέκα, πρώην βουλευτή της ΝΔ στην Καρδίτσα, για να καλυφθεί ο... εισαγόμενος από το Αμέρικα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Τσουκαλάς, παντελώς άγνωστος πριν τον... ανακαλύψει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, από αμείλικτα ερωτήματα που έθετε δημοσίευμά μας!

Το σχετικό κείμενο απευθυνόταν αποκλειστικά στα έργα και τις ημέρες του κ. Τσουκαλά και όχι στην εταιρεία, τη ΛΑΡΚΟ. Και θα έπρεπε να έχει το θάρρος να απαντήσει ο ίδιος στα συγκεκριμένα ερωτήματα και όχι να κρυφτεί πίσω από την εταιρεία λες και είναι δική του. Και τούτο γιατί ξέρει ότι στο δημοσίευμα καταγραφόταν η πραγματικότητα. Άλλωστε αυτό βγαίνει και από το εξώδικο που μας έστειλε η δικηγόρος της εταιρείας –αλήθεια, τι δουλειά έχει να ασχολείται με τα προσωπικά του κ. Τσουκαλά και να πληρώνει η ΛΑΡΚΟ;– που τίποτε δεν διαψεύδει στις τέσσερις σελίδες που χρειάστηκε για να απαντήσει σ' ένα κείμενο που δεν ξεπερνά τη μισή σελίδα. Για άλλη μια φορά, ως συνήθως συμβαίνει, λέξη δεν λέει για την ταμπακιέρα. 

Εμείς όμως θα επιμείνουμε στην ταμπακιέρα, με βάση αυτά που, χωρίς να έχει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ, ο κ. Τσουκαλάς, κρυπτόμενος πίσω από τη δικηγόρο της εταιρείας, ισχυρίζεται.

Πρώτον: Πλήττουμε (ευθέως μάλιστα), λέει, το κύρος της επιχειρηματικής φήμης και αξιοπιστίας της εταιρείας και υπονομεύουμε το μέλλον της αφού «για τη ΛΑΡΚΟ δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα πτώχευσης». Όμως στην επόμενη σειρά αυτοαναιρείται, λέγοντας ότι «είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρεία μας». Μα αν δεν υπάρχει πρόβλημα οικονομικό, τότε τι χρειάζεται η στήριξη της κυβέρνησης, κύριε Τσουκαλά; Κι αυτήν τη στήριξη –χρηματική φυσικά– ποιος τελικά θα την πληρώσει; Όχι βέβαια εσείς, αλλά πάλι ο λαουτζίκος...

Δεύτερον: «Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας (εσείς δηλαδή, κύριε Τσουκαλά) έχει μακρά διαδρομή στο εξωτερικό». Και αφήσατε αυτήν τη διαδρομή (προφανώς θα εννοείτε πετυχημένη) για να πάτε σε μια θαλασσοπνιγμένη κρατική εταιρεία; Με ποιο κίνητρο; Μήπως τον παχυλό μισθό και τα μπόνους; Λέτε βέβαια ότι ο μηνιαίος μισθός σας υπολείπεται του προκατόχου σας (τον καρφώνετε δηλαδή, άλλο ένα δείγμα αλληλεγγύης που συνέχει τα «γαλάζια παιδιά» – να τους χαίρεστε, κύριε Καραμανλή...). Μόνο που, κύριε Τσουκαλά, αποφεύγετε να μας πείτε ποιος είναι αυτός ο μηνιαίος μισθός σας μαζί με τις άλλες παροχές. Γιατί; Τι θέλετε να κρύψετε; Γιατί δεν δίνετε τις αποδοχές σας; Ε, μη μας πείτε ότι είναι... προσωπικά δεδομένα. Πάμε παρακάτω.

Τρίτον: Λέτε ότι τα ελάχιστα νέα στελέχη που προσλήφθηκαν έχουν μηνιαίους μισθούς χαμηλότερους των αναφερόμενων στο επίμαχο «άρθρο» (τα εισαγωγικά δικά σας. Αλήθεια, γιατί τα βάλατε; Τι θέλετε να πείτε και γιατί δεν το λέτε καθαρά;). Πόσα είναι αυτά τα... ελάχιστα στελέχη που προσλάβατε και ποιοι είναι οι μισθοί τους, για να δει η κοινή γνώμη ποιος λέει την αλήθεια; Γιατί το αποφεύγετε;

Τέταρτον: Συνεχίζετε να καρφώνετε την προηγούμενη διοίκηση (λες και προέρχεται από άλλο κόμμα και δεν την είχε διορίσει η ίδια κυβέρνηση που σας έδωσε την καρέκλα), λέγοντας ότι «τα υπάρχοντα αυτοκίνητα, τα οποία η νέα διοίκηση κληρονόμησε από την προηγούμενη επιστράφηκαν ένα προς ένα στην εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης, με τη λήξη του αντίστοιχου συμβολαίου της». Δηλαδή λέτε ότι δεν ήταν αναγκαία για την εταιρεία. Και πόσα ήταν αυτά τα αυτοκίνητα και ποιο το συνολικό ποσοστό της μίσθωσής τους; Για να ξέρει τον λογαριασμό που θα πληρώσει πάλι ο ηλίθιος ο λαουτζίκος...

Πέμπτον: Συνεχίζετε όμως να καρφώνετε (καλά κάνετε...), κύριε Τσουκαλά, κατηγορώντας την προηγούμενη διοίκηση, επιλογής του Μαξίμου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «από την αρχή της θητείας (σας) θέσατε ένα πρόγραμμα περιορισμού της ΣΠΑΤΑΛΗΣ και των ΑΛΟΓΙΣΤΩΝ δαπανών και παροχών»! Συ είπας κύριε Τσουκαλά. Έτσι, για να έχουμε και ομολογία για το όργιο που είχε γίνει στις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, κύριε πρωθυπουργέ.

Έκτον: Λέτε ότι είναι εντελώς «αυθαίρετο» το ότι η ΛΑΡΚΟ θα εισέπραττε τη ζημία των 200 εκατ. ευρώ εάν διατηρούσε τα συμβόλαια πωλήσεων νικελίου και ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Να το δεχθούμε. Πείτε μας όμως ποιο είναι το ποσό το... ΜΗ αυθαίρετο κι αν η ΛΑΡΚΟ απ' αυτά τα συμβόλαια κερδίζει ή χάνει. Μιλήστε επιτέλους για την ταμπακιέρα, κύριε Τσουκαλά.

Και μετά απ' όλα αυτά μας κάνει και μάθημα. Ότι –έτσι κλείνει το εξώδικο που έστειλε εν αγνοία του διοικητικού συμβουλίου– το δημοσίευμά μας «δεν καλύπτεται από τη συνταγματική ελευθερία της γνώμης του Τύπου και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπηρετεί δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού», (ευτυχώς το υπηρετείτε εσείς...). Έβγαλε δηλαδή ο κ. Τσουκαλάς και την... απόφαση του δικαστηρίου, αφού προηγουμένως μας ψέγει ότι προσπαθούμε να... υποκαταστήσουμε «την ελληνική Δικαιοσύνη και δη την Εισαγγελική Αρχή, υποδεικνύοντας και παροτρύνοντας τις αρμόδιες αρχές για την άσκηση ποινικής δίωξης». Σας ενοχλεί; Μάλλον θα έπρεπε να το επιζητείτε, για να έχετε και τη βούλα της Δικαιοσύνης ότι όλα τα έχετε κάνει άψογα. Εκτός αν κάτι φοβάστε... Ίσως γιατί αντιλαμβάνεστε ότι οι πλάτες που έχετε δεν μπορούν να σας προσφέρουν ασυλία...

Αυτά, και ο νοών νοείτω...

Δημοσίευμα της Εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ για τη ΛΑΡΚΟ

28/12/2008
ΠΛΗΡΩΝΕ, ΚΟΡΟΪΔΟ ΛΑΕ, ΑΛΛΟ ΕΝΑ «GOLDEN BOY»
Ιστορία μου, αμαρτία μου...

Άλλο ένα «golden boy», επιλογή κι αυτό της κυβέρνησης Καραμανλή, χρυσοπληρώνουν το κράτος και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Πρόκειται για κάποιον κ. Τσουκαλά... εισαγόμενο από τη Νέα Υόρκη, που έχει... συντροφικές πλάτες δημοσιογραφικού στελέχους της «Καθημερινής».

Ο κύριος λοιπόν αυτός δεν πρόλαβε καλά-καλά να κάτσει στην... παχυλότατη καρέκλα και μέσα σε μία εβδομάδα έδιωξε όλα τα παλιά διευθυντικά στελέχη (γύρευε πόσο κόστισαν οι αποζημιώσεις...) για να βάλει δικούς του, που είχε φέρει μαζί του, με μισθούς (...πείνας) 6-8.000 ευρώ μηνιαίως και πολυτελή αυτοκίνητα. 

Με αυτούς τους... εγκεφάλους σε ένα εξάμηνο κατόρθωσε να ζημιώσει τη ΛΑΡΚΟ με καμιά 200αριά εκατ. δολάρια. Πώς; «Σπάζοντας» όσα συμβόλαια πωλήσεων νικελίου υπήρχαν ακόμη με τιμές 19.500 δολ. για το 2008 και 23.000 δολ. για το 2009, πληρώνοντας και πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ. Μ' αυτήν την εξυπνάδα ηΛΑΡΚΟ παίρνει για κάθε τόνο 9-11.000 δολ., όσο είναι η σημερινή διεθνής τιμή, ενώ θα εισέπραττε 19.500 για το 2008 και 23.000 για το 2009. Αν αυτές οι τιμές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, τότε η ζημιά θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Και τώρα; Τώρα η ΛΑΡΚΟ βαδίζει ολοταχώς προς πτώχευση. Ψάχνουν να βρουν λεφτά για το δώρο Χριστουγέννων! Και φυσικά ακόμη δεν έστειλαν οι προϊστάμενοι υπουργοί τον κ. Τσουκαλά στον Εισαγγελέα, για απιστία με τη ζημιά που προκάλεσε στο Δημόσιο. Κι όχι μόνο δεν τον έστειλαν στον Εισαγγελέα, τυλιγμένο σε μια κόλλα χαρτί, αλλά πάνε να τον σώσουν μ’ ένα χαριστικό πακέτο, που θα πληρώσει πάλι ο λαουτζίκος! (Για να ξέρετε, τη ΛΑΡΚΟ την ελέγχουν η Εθνική με 36% η ΔΕΗ, με 28,6% και το Δημόσιο με 35,4%). Άλλο ένα θαύμα των υπουργών του κυρίου Καραμανλή... 
ΛΑΡΚΟ: Αναζητεί σωτηρία με ΑΜΚ 100 εκατ. ευρώ

19/1/2009 - 09:38

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Κρίσιμες ημέρες διανύει η ΛΑΡΚΟ, η διοίκηση της οποίας προσέρχεται στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων (δημόσιο, ΕΤΕ, ΔΕΗ) με πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ. Η νέα διοίκηση που ανέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει εκπονήσει νέο business plan για την έξοδο της εταιρείας από την κρίση και την υλοποίηση επενδύσεων 232,8 εκατ. ευρώ μέχρι το 2011. 

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το γεγονός ότι η παρούσα διοίκηση (Θ. Σκρέκα, Απ. Τσουκαλά) παραδέχεται ευθέως ότι η εταιρεία έχασε μόνο το 2007 238,5 εκατ. από το hedging (το οποίο βεβαίως είχε κλείσει επί διοίκησης Β. Τσίπρα, Κ. Θανάσουλα). 

Συγκεκριμένα το business plan αναφέρει αυτολεξεί: «Παράλληλα με την αύξηση του τζίρου όμως, το κόστος πωλήσεων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 143,67% κατά την τελευταία τριετία, γεγονός που οδήγησε στη μείωση του περιθωρίου μικτού κέρδους από 17,02% το 2005 σε 10,22% το 2007. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πολύ υψηλό κόστος παραγωγής νικελίου (€13 χιλ/tn έναντι €11,5 χιλ/tn το 2006) που διαθέτει καθώς και στις απώλειες λόγω hedging (€238,5 εκ περίπου).»

Πάντως, απώλειες εσόδων που ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί επακριβώς έχουν προκληθεί για την εταιρεία εκ νέου το φθινόπωρο, όταν και παρά την πτωτική πορεία της LME τιμής του νικελίου (από $31,4 χιλ/tn το Μάρτιο, το Σεπτέμβριο είχε φτάσει στα $17,9 χιλ/tn) έσπευσε να κλείσει τις θέσεις της. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής (όταν ήδη είχε φανεί ότι η οικονομική κρίση βρισκόταν προ των θυρών) ήταν τους επόμενους μήνες, όταν και η τιμή LME του νικελίου έπεσε ($12,3 χιλ/tn τον Οκτώβριο, $10,9 χιλ/tn το Νοέμβριο και $ 9,8 χιλ/tn το Δεκέμβριο) να χαθούν εκ νέου έσοδα.  

Το παράδοξο δηλαδή στην περίπτωση του hedging της ΛΑΡΚΟ είναι ότι είχε διατηρηθεί όταν οι τιμές ήταν ψηλά και το μοναδικό τρίμηνο που θα λειτουργούσε προστατευτικά υπέρ της εταιρείας, αυτό δεν έγινε καθώς είχαν κλείσει οι θέσεις.

Πηγές των εργαζομένων αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην εταιρεία είναι εξαιρετικά δύσκολη και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας, η παρούσα διοίκηση αναγκάστηκε να κλείσει τις θέσεις του hedging. 

Σήμερα το άνοιγμα στην αγορά (τράπεζες και προμηθευτές) εκτιμάται ότι φτάνει τα 140 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση του 2008 αναμένεται να κλείσει με ζημιές της τάξης των 90 έως 100 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ

Σημαντικό μερίδιο για τις φετινές ζημιές, φέρει και ένας εκ των βασικών μετόχων, η ΔΕΗ η οποία κατέχει το 28,6% της εταιρείας. Και αυτό διότι το κόστος ρεύματος (η ΛΑΡΚΟ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ) αυξήθηκε φέτος κατά 30%, εκτινάσσοντας το κόστος παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 με την τιμή του νικελίου στα τρέχοντα επίπεδα των 9 χιλιάδων δολαρίων τον τόνο, το κόστος ρεύματος ήταν 21 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα φτάνει τα 62 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το επιπλέον κόστος με βάση την κατανάλωση της ΛΑΡΚΟ εκτιμάται ότι φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου τις μισές ζημιές του έτους.
Δεν είναι η πρώτη φορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να επιβάλουν την αναβολή της απεργίας που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για την επόμενη Τρίτη, επιμένουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, οι οποίες ελέγχουν τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το επιχείρημα που προβάλλουν πως η αναβολή γίνεται για να προχωρήσει ο συντονισμός με τα σωματεία των υπόλοιπων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Την ώρα που κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα ευνοεί μόνο την ένταση της επίθεσης, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο το θράσος των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ να παρακάμπτουν τη θέληση και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τρεις 24ωρες απεργίες, σε Γενική Συνέλευση τον περασμένο Νοέμβρη. Οταν άρχισαν να διαρρέουν τα αντεργατικά σχέδια της διοίκησης και γινόταν καθαρό πως στο στόχαστρό της θα βρεθούν τόσο εκείνοι που δουλεύουν στις εργολαβίες, όσο και το μόνιμο προσωπικό. ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, ωστόσο, δεν υπάκουσαν στην εντολή που έλαβαν από τη ΓΣ των εργαζομένων, δεν έκαναν τίποτα για την υλοποίηση της απόφασης, ενισχύοντας τον εφησυχασμό και την ηττοπάθεια.

Αυτοί, δηλαδή, που ισχυρίζονται ότι δουλεύουν για το συντονισμό των εργαζομένων κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κερδίσουν χρόνο και έδαφος η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και οι εργολάβοι. ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ δεν μπορούν να κρύψουν ότι το στρατόπεδο που έχουν επιλέξει είναι αυτό της εργοδοσίας. Με τη στάση τους μόνο τα συμφέροντα των αντιπάλων των εργαζομένων υπερασπίζονται. Γι' αυτό και οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, απορρίπτοντας τη γραμμή του συμβιβασμού που τους «πλασάρουν». Οχι μόνο να υπερασπιστούν την απόφαση της ΓΣ τους, αλλά χωρίς καμιά αναβολή να χαράξουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Χαρίζουν χώρο και χρόνο στην εργοδοσία

Προσπαθούν να επιβάλουν την αναβολή της απεργίας που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων

Από την κινητοποίηση στη ΛΑΡΚΟ στις 2 του Γενάρη
Να χαρίσουν χρόνο και έδαφος στην εργοδοσία για να προωθήσει τα αντεργατικά της σχέδια επιχειρούν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που συγκροτούν την πλειοψηφία στο σωματείο των μόνιμων εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ. Χτες ανακοίνωσαν την αναβολή της απεργιακής κινητοποίησης που είχε αποφασίσει για τις 20 Γενάρη η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, την περασμένη Δευτέρα, ενάντια στις μαζικές απολύσεις συναδέλφων τους στις εργολαβίες. Για την ίδια μέρα, εργαζόμενοι στις εργολαβίες και μόνιμοι, είχαν αποφασίσει κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να γίνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο συντονισμό της πάλης τους.

Η διοίκηση του σωματείου ανακοίνωσε την αναβολή της απεργίας, ισχυριζόμενη ότι πρέπει να προηγηθεί συντονισμός με τα υπόλοιπα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ (από το ορυχείο του Αϊ-Γιάννη, την Εύβοια κτλ.). Τη στάση αυτή και την κωλυσιεργία καταδίκασαν οι ταξικές δυνάμεις, που από την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης (παραμονή Πρωτοχρονιάς) των 120 απολύσεων, πρωτοστατούν για να οργανωθεί η συλλογική πάλη των εργαζομένων χωρίς καμία καθυστέρηση.

Τόσο η παράταξη του ΕΑΜ, όσο και το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, επισημαίνουν ότι η απεργία αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση και πρέπει να γίνει κανονικά, καθώς κάθε αναβολή εκθέτει τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Κι αυτό την ώρα που 120 οικογένειες παραμένουν χωρίς μεροκάματο, η εργοδοσία δεν έχει πάρει πίσω κανένα αντεργατικό σχέδιο (μεταξύ άλλων έχει μιλήσει και για διαθεσιμότητες στο μόνιμο, ακόμα περισσότερες απολύσεις κτλ.) και ενώ έχει ήδη πάρει το μήνυμα από τη δυναμική συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στις 2 του μήνα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΕΑΜ και το Συνδικάτο Μετάλλου καλούν τους εργαζόμενους να επιβάλλουν την απεργία της επόμενης Τρίτης και να προχωρήσουν σε συγκέντρωση έξω από την πύλη της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, τους καλούν να δώσουν στον αγώνα τους περιεχόμενο και προσανατολισμό που συγκρούεται με όσους εδώ και χρόνια σκάβουν το λάκκο της ΛΑΡΚΟ και όσων έχουν χύσει τόνους ιδρώτα και αίμα στο εργοστάσιο. Στον αντίποδα, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ καλούν τους εργαζόμενους να ευνουχίσουν - ουσιαστικά - τον αγώνα τους, υιοθετώντας αιτήματα όπως το «να αλλάξει η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ», προσφέροντας στους ενόχους διέξοδο φυγής...

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Xαριστική βολή στο Χ.Α. η υποβάθμιση της οικονομίας από S&P 
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 09:39


Τη χαριστική βολή έδωσε χθες στο Χ.Α. η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο Standard & Poor΄s, προκαλώντας κύματα πωλήσεων σε μία ήδη πιεσμένη και πτωτική αγορά. 

Εως τότε, το Χ.Α. ακολουθούσε πιστά την πορεία των διεθνών αγορών δεχόμενο σημαντικές πιέσεις, αποτέλεσμα συνδυασμού της κακής ψυχολογίας και αρνητικών εξελίξεων όπως τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα. 

Με χαρακτηριστική ευκολία, ο γενικός δείκτης τερμάτισε μειωμένος κατά 5,47% στις 1.743,47 μονάδες, ενώ ο ημερήσιος τζίρος παρέμεινε καθηλωμένος ελαφρώς επάνω από τα 100 εκ. ευρώ. 

Ως αναμενόμενη χαρακτήρισαν τη χθεσινή ανακοίνωση της S&P παράγοντες της αγοράς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή «ευθύνεται» για μέρος της χθεσινής υποχώρησης και σε καμία περίπτωση για το σύνολο αυτής. Κάποιοι εξέφρασαν και προβληματισμό σχετικά με το timing της ανακοίνωσης αυτής, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, συμφώνησαν όλοι, οι εξελίξεις αυτές ήρθαν στην πιο ακατάλληλη στιγμή, επιβαρύνοντας σημαντικά το ήδη εύθραυστο κλίμα και την αρνητική ψυχολογία των επενδυτών. 

«Η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη και δυστυχώς το κόστος αυτής θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς ΑΧΕ κ. Βασίλης Χατζηλιας προσθέτοντας: «Η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε η υποβάθμιση προβληματίζει και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε, δημιουργεί ευλόγως ερωτήματα. Ωστόσο, ανεξαρτήτως σκοπιμότητας ή μη, η επίδραση της εξέλιξης αυτής θα είναι καταλυτική. Σε καμία περίπτωση, πάντως, η ελληνική οικονομία, είτε στο σύνολό της είτε ανά κλάδο δραστηριότητας (π.χ. τράπεζες) δεν αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα». 

«Μία ακόμα δυσμενής εξέλιξη ήρθε να προστεθεί σε μία δύσκολη χρονιά και παρά το γεγονός ότι η χθεσινή υποβάθμιση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η επίδραση των εξελίξεων αυτών και στη χρηματιστηριακή αγορά δε θα είναι καταλυτική» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, Ηρακλής Κουνάδης ο οποίος επεσήμανε πως «η προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης του διεθνούς οίκου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον - και σε περίπτωση μη βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών- περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας μας, και αυτό είναι το χειρότερο σενάριο.

Ούτως ή άλλως η χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα είναι πραγματικά δύσκολη, η απόλυτη έλλειψη αυτονομίας της εγχώριας αγοράς είναι προφανές ότι δεν αφήνει περιθώρια για σενάρια ανεξάρτητα του γενικότερου κλίματος, ενώ οι προβλέψεις μας για μείωση κερδοφορίας της τάξεως του 15% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα επιβαρυμένο για το ελληνικό Χρηματιστήριο».

«Στην ελληνική πραγματικότητα ακόμα και όταν μία εξέλιξη είναι αναμενόμενη ή και προεξοφλημένη, τη στιγμή που τελικώς συντελείται, έχει μεγάλη επίδραση και επίπτωση σε ό,τι σχετίζεται με αυτή.

Ετσι συνέβη και στη χθεσινή ανακοίνωση περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τη S&P» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μerit ΑΧΕΠΕΥ, Εμμ. Βάρσος, προσθέτοντας πως «μέρος μόνο της χθεσινής υποχώρησης του Χ.Α. οφείλεται σε αυτό το γεγονός. Το κλίμα ήταν ήδη επιβαρυμένο από τη μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών και η ανακοίνωση για υποβάθμιση απλώς συνετέλεσε στην εκδήλωση ισχυρότερων πιέσεων. Το θέμα πλέον είναι εάν θα δούμε νέο χαμηλό στο βασικό δείκτη ή θα καταφέρουμε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Είναι, πάντως, λυπηρό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μεγάλος αριθμός αμερικάνικων μετοχών είναι σαφώς ελκυστικότερες από ελληνικούς τίτλους, ακόμα και για τους Ελληνες επενδυτές».

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ 
H S&P «έκοψε» την Ελλάδα
David Oakley, Capital Markets Correspondent
Δημοσιεύθηκε: 17:30 - 14/01/09
Η Ελλάδα έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή οικονομία που υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική της ικανότητα από τον Αύγουστο 2007 που ξέσπασε η κρίση, λόγω του υψηλού χρέους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 

Η Standard & Poor’s προχώρησε ταχέως στην υποβάθμιση της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, έχοντας εκδώσει προειδοποίηση μόλις πέντε ημέρες πριν για την πιθανότητα να προχωρήσει στην κίνηση

Το ευρώ διολίσθησε κάθετα έναντι του δολαρίου, στα 1,3093 δολάρια, μετά την ανακοίνωση, ενώ η απόκλιση ανάμεσα στην απόδοση του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου ενισχύθηκε σε νέο επίπεδο ρεκόρ. 

Ο Marko Mrsnik, αναλυτής της S&P δήλωσε: «Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει, κατά την γνώμη μου, επιτείνει την απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.» 

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβαθμίστηκε από το «Α»,που είναι πέντε βαθμίδες χαμηλότερο από την υψηλότερη βαθμολογία «ΑΑΑ», σε Α-μείον. 

Η S&P έχει επίσης προειδοποιήσει πρόσφατα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ότι οι αξιολογήσεις τους θα υποβαθμιστούν εξαιτίας της επιδείνωσης της δημοσιονομικής τους θέσης. 

Νωρίτερα, πριν την ανακοίνωση, είχαν ήδη διογκωθεί τα προβλήματα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες αποκαλούμενες «περιφερειακές» οικονομίες της ευρωζώνης, όταν φημολογήθηκε ότι η Ιρλανδία σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. [Το υπ. Οικονομικών της χώρας διέψευσε την φήμη.]

Αυτή η είδηση έστειλε τις αποκλίσεις ανάμεσα στο γερμανικό ομόλογο και τα ομόλογα της υπόλοιπης ευρωζώνης σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Τα credit default swaps, που αποτελούν μια μορφή ασφάλισης έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών, των περιφερειακών κρατών επίσης ανέβηκαν κατακόρυφα, υποδεικνύοντας ότι αυξάνεται διαρκώς ο κίνδυνος χρεοστασίου σε αυτές τις οικονομίες. 

Οι τιμές των ομολόγων και των CDS της Ιταλίας, που αποτελεί επίσης περιφερειακή οικονομία, επλήγησαν επίσης, αν και η S&P επαναβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της για την χώρα μέσα στην εβδομάδα. Παρά το ογκώδες χρέος της Ιταλίας, η χώρα "διασώζεται" χάρη στον τραπεζικό και στεγαστικό κλάδο της, που θεωρούνται σταθερότεροι σε σχέση με άλλες χώρες. 

Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγώνεκτινάχθηκε πάνω από το 14% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ το χρέος του ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο 94% -το δεύτερο μεγαλύτερο μετά της Ιταλίας. 

Με το μισθολογικό κόστος να αυξάνεται και τις πρόσφατες κοινωνικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν την Ελλάδα την πλέον αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης, που είναι το πιο πιθανό να συγκρατήσει την ανάκαμψη. 

Η S&P δήλωσε ότι οι επανειλημμένες αποτυχίες της χώρας να εφαρμόσει τους στόχους του προϋπολογισμού, έχουν δημιουργήσει διαρθρωτική αδυναμία στην δημοσιονομική διαχείριση

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "Α-/Α-2", από "Α-/Α-1" προχώρησε η S&P διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).

H εντεινόμενη διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν επιτείνει τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ζώνης του ευρώ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης. 

Θεωρούμε ότι το έλλειμμα θα υπερβεί το 4% του ΑΕΠ το 2009 και αν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή πολιτικής δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά έως το 2012. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το έλλειμμα αναμένεται να υπερβεί το 100% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2011, συνεχίζει ο διεθνής οίκος. 

Εκτιμούμε ότι η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει το δημοσιονομικό ισοζύγιο (budget balance) μέσω φορολογίας θα αντισταθμιστεί από τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και την πίεση να προχωρήσει σε παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, συμπληρώνει η S&P. 

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εφόσον εφαρμοστούν διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των δημόσιων οικονομικών που θα οδηγήσουν σε καθαρά διακριτή τάση μείωσης του ελλείμματος, υπογραμμίζει ο αναλυτής της S&P, κ. M. Mrsnik.

---Mια ανάσα από τις 250 μ.β. τα spreads των δεκαετών ομολόγων

Στο 2,47% εκτινάχτηκε το spread των 10 ετών ομολόγων μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P. H διεύρυνση του spread οφείλεται στην υποχώρηση της απόδοσης του γερμανικού bund, στο 3%.

Χθες το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε στο 2,42%.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Φοβού τους Έλληνες...
John Authers 
Δημοσιεύθηκε: 11:07 - 13/01/09
H αγορά φοβάται τους Έλληνες, ακόμα και όταν φέρνουν δώρα. Φοβάται επίσης τους Ιρλανδούς και τους Ισπανούς. 

Η Ελλάδα ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν ως περιφερειακό μέλος της ευρωζώνης - και όχι μόνο σε γεωγραφικό επίπεδο. Ακόμα και πριν από την κοινωνική αναταραχή του προηγούμενου έτους, τα ομόλογα της Ελλάδας ήταν διαπραγματεύσιμα με σημαντικά υψηλότερη απόδοση έναντι αυτών της Γερμανίας - υποδηλώνοντας ένα δεδομένα υψηλότερο ρίσκο. 

Η νευρικότητα της αγοράς είναι έκδηλη και για άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, ιδίως για την Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες υπεραναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πιστωτικής "φούσκας". 

Η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων από μια χώρα της ευρωζώνης και η έξοδός της από το ευρώ είναι σχεδόν αδιανόητα ενδεχόμενα. Όμως, η είδηση της Παρασκευής ότι η Standard & Poor’s εξετάζει την πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και όπως ανακοινώθηκε χθεςκαι της Ισπανίας οδήγησε αρκετούς στο να αρχίσουν να σκέφτονται το αδιανόητο. 

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνονται στις 2,32 ποσοστιαίες μονάδες, σχεδόν 10 φορές υψηλότερα έναντι του επιπέδου που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια. Τα ισπανικά spreads αυξήθηκαν χθες πάνω από το 90, για πρώτη φορά στην ιστορία. 

Μια εσωτερική πρόβλεψη για το μέλλον της αγοράς δίνει πιθανότητα 30% κάποια χώρα-μέλος της ευρωζώνης να εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. 

Αμέσως μετά την είδηση για την Ισπανία, το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 1%, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες κατέγραψε πτώση της τάξης του 9,8%. 

Μια κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το "απόλυτο crash-test" για το ευρώ (για να δανειστούμε μία φράση από τον Daniel Katzive της Credit Suisse). Εάν η ευρωζώνη μπορούσε να βρει έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει μια χώρα η οποία αθετεί τις οικονομικές της δεσμεύσεις, αυτό ενδεχομένως θα επιβεβαίωνε το κύρος του ευρώ ως του επόμενου αποθεματικού νομίσματος του κόσμου. 

Όμως, αν η ευρωζώνη δεν μπορέσει να βρει λύση και κάποια από τις χώρες-μέλη της την εγκαταλείψει, οποιαδήποτε τέτοια φιλοδοξία θα πάψει να υπάρχει. 

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου επηρεάζει πολλά άλλα στοιχεία ενεργητικού. 

Τώρα που εκφράζονται ανοιχτά πλέον οι φόβοι ότι η Ελλάδα (ή κάποια άλλη περιφερειακή χώρα) θα μπορούσε να αποτελέσει τον δούρειο ίππο που θα σπάσει το ευρώ, οποιαδήποτε είδηση από αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις σε πολλές άλλες αγορές. 
Η κατάρα της ευρωζώνης

Δημοσιεύθηκε: 17:37 - 13/01/09
Ιρλανδοί, Ισπανοί και Ελληνες νοιώθουν άσχημα τελευταία. Την περασμένη εβδομάδα, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και των τριών κρατών απειλήθηκαν με υποβάθμιση. Το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Αθήνα αντέκρουσαν το χτύπημα αναλύοντας το πώς θα φέρουν σε τάξη τα οικονομικά τους, έστω κι αν υποφέρουν από υψηλό κόστος δανεισμού. Αυτό που δεν μπορούν όμως να αντικρούσουν εύκολα, είναι ηλύση στο πρόβλημά τους: ο αποπληθωρισμός. 

Το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων δεν είναι παρά η εκδήλωση ενός βαθύτερου προβλήματος: την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ελλείμματα συναλλαγών στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία είναι τόσο μεγάλα και οι οικονομίες επιβραδύνονται τόσο γρήγορα. Αρχικώς ήταν μια μακρά και βραδεία διολίσθηση. Με την εισαγωγή στο ευρώ μειώθηκε το κόστος δανεισμού, αλλά επίσης απελευθερώθηκε μια πιστωτική άνθιση και αύξηση τιμών –που έγινε περισσότερο εμφανής στην αγορά ακινήτων αλλά και τους μισθούς. 

Στην Ιρλανδία το πρόβλημα είναι εμφανές. Από το 2000, το συγκρίσιμο μισθολογικόκόστος έχει αυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του γερμανικού (στην Ελλάδα το μισθολογικός κόστος έχει αυξηθεί στο ίδιο σιάστημα κατά 5 μονάδες.) Η πορεία των εξαγωγών πλήττεται περαιτέρω από την αποδυνάμωση των ισοτιμιών των δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους: την Βρετανία και τις ΗΠΑ. 

Γι’αυτό και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Brian Lenihan, πρόσφατα καταφέρθηκε κατά της Βρετανίας, δηλώνοντας ότι η πτώση της στερλίνας έχει προκαλέσει στην Ιρλανδία «τεράστια προβλήματα.» Η γρήγορα λύση για την Ιρλανδία θα ήταν να προχωρήσει επίσης σε υποτίμηση. Αλλά, ως μέλος του ευρώ, δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Αντ’αυτού, πρέπει να «αποπληθωριστεί.» 

Η Γερμανία είχε καταφέρει κάτι παρόμοιο στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αλλά, καθώς οι εμπορικοί εταιροι της είχαν εκείνη την περίοδο πληθωρισμό, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να ανεβαίνουν οι γερμανικές τιμές με βραδύτερο ρυθμό, για να υποχωρήσει το μισθολογικό κόστος. Σήμερα, καθώς ο πληθωρισμός παντού πέφτει, δεν υπάρχει αυτή η διέξοδος για τις μη ανταγωνιστικές χώρες της ευρωζώνης. Αντιθέτως, οι πληθωρισμοί θα πρέπει να πέσουν σε πραγματικούς όρους. Κι αυτό είναι εξαιρετικά επίπονο. Είναι επίσης πολιτικά αθέμιτο. 

Οι δημοκρατίες δεν συνηθίζουν να «αποπληθωρίζονται.» Ούτε οι χώρες της ανατολικής Ασίας, που έχουν πιο ελαστικές αγορές εργασίας, δεν το κατάφεραν αυτό κατά την διάρκεια της κρίσης του 1997 –ή τουλάχιστον δεν το κατάφεραν χωρίς πολιτική αλλαγή. Το ιρλανδικό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα το φθινόπωρο, ίσως αποδειχθεί μια «εκρηκτική» ψήφος. 

Αντιδράσεις ΓΣΕΕ-αντιπολίτευσης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΟΑΕΔ

 Αθήνα - Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στην πρόσληψη ανέργων στο Δημόσιο ζητά η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «χωρίς διάλογο, τεκμηρίωση, αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, προωθείται για ψήφιση τροπολογία με την οποία αντλούνται πόροι από τον ΟΑΕΔ χωρίς καν να ερωτηθούν οι φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών οι οποίοι χρηματοδοτούν τον ΟΑΕΔ».

Και συνεχίζει λέγοντας πως το πρόβλημα της ανεργίας «δεν αντιμετωπίζεται με ευκαιριακά, ασαφή, απροσδιόριστα και ρουσφετολογικά μέτρα».

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική τροπολογία και να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος «για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επενδύσεων, τη δημιουργία σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας και την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας και των προβλημάτων της οικονομίας».

Με τη σειρά του, το ΠΑΣΟΚ, μέσω της πολιτικής εκπροσώπου του για θέματα Απασχόλησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, εκφράζει τις έντονες αντιδράσεις του σχετικά με τη συγκεκριμένη τροπολογία.

«Η υπουργός Απασχόλησης, αφού ενορχήστρωσε την εν κρυπτώ κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους-τα χρήματα των οποίων χρησιμοποιεί ερήμην τους-τώρα προσπαθεί να πείσει για την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης στο ζήτημα της ανεργίας», τόνισε η κ.Χριστοφιλοπούλου.

Έκανε επίσης λόγο για σκοτεινές διαδικασίες της κυβέρνησης χωρίς κριτήρια και διαφάνεια και επιμένει ότι «στόχος της δεν είναι η ανακούφιση των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά η αύξηση της εκλογικής πελατείας της ΝΔ, που βλέπει να ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να καταβαραθρώνονται».