Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Αναδημοσίευση άρθρου Καθημερινής για τη τιμη Ηλεκτρικού ρεύματος


Αυξήσεις τιμών ηλεκτρικού ρεύματος
Της Μαρκελας Σταματη*
Κύριο μέλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ) ήταν έως τώρα η τήρηση των τιμών χαμηλών και η προστασία έτσι του κυρίαρχου ρόλου της στην ελληνική επικράτεια, ένας στόχος πια ασυμβίβαστος με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που ισχύουν αναγκαστικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με αυτούς, κάθε κράτος πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου και νέες εταιρείες να μπορούν να πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές που θα είναι ανταγωνιστικές και θα τους επιτρέπουν να επιβιώσουν καλύπτοντας τα έξοδά τους και εξασφαλίζοντας ορισμένο κέρδος. Παρά τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο που θέτει τους κανόνες για την ηλεκτρική ενέργεια, τα πάσης φύσεως τιμολόγια, με βάση τα οποία η ΔΕΗ εισπράττει τίμημα για την παροχή των υπηρεσιών της από τους καταναλωτές, δεν ισχύουν χωρίς προηγούμενη κρατική έγκριση.
Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος σε ορισμένους πελάτες, τους λεγόμενους «επιλέγοντες πελάτες» (όλοι οι καταναλωτές, τόσο οι βιομηχανικοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος όπως εργοστάσια όσο και οι μικροί καταναλωτές που χρησιμοποιούν την ενέργεια για οικιακή μόνο χρήση). Εδώ η ΔΕΗ μπορεί να εφαρμόζει ή να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς προηγούμενο κρατικό έλεγχο, ύστερα από συμφωνία με τους καταναλωτές, και οι τελευταίοι μπορούν να επιλέξουν αν θα προχωρήσουν σε σύμβαση με τη ΔΕΗ ή με κάποιον άλλο προμηθευτή.
Παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ εξακολουθεί αντίθετα προς τις διατάξεις του νόμου να εφαρμόζει τα τιμολόγιά της ύστερα από κρατική έγκριση σε αντίθεση με τους εθνικούς αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ελλάδας. Ερώτημα γεννάται σε αυτήν την περίπτωση, εάν οι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την αύξηση των τιμών του ρεύματος ή εάν μπορούν να εναντιωθούν σε αυτήν με το επιχείρημα ότι δεν είναι δικαιολογημένη. Από τη μια οι αυξήσεις θα είναι αναμενόμενες στο άμεσο μέλλον και ως έναν βαθμό δικαιολογημένες για τις προς το παρόν χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους μικρούς καταναλωτές στην Ελλάδα, λόγω της αποσύνδεσης της ΔΕΗ από την κρατική εποπτεία που κρατάει χαμηλό το επίπεδο συγκεκριμένων τιμών και αποτρέπει την είσοδο ανταγωνιστών στην αγορά. Από την άλλη οι ανέλεγκτα και μονομερώς επιβαλλόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια από νυν και μελλοντικές εταιρείες ενέργειας θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις με τους καταναλωτές.
Σε περίπτωση διαφορών λοιπόν, θα μπορούν, ελλείψει του προγενέστερου ελέγχου από το κράτος, τα ελληνικά δικαστήρια και η Αρχή Ανταγωνισμού να ελέγχουν τις τιμές πώλησης του ρεύματος. Τέτοιες υποθέσεις απασχολούν ήδη σε άλλες χώρες επιχειρήσεις ενέργειας, ενώσεις καταναλωτών καθώς και δικαστικές αρχές. Παρόμοιος έλεγχος μπορεί να γίνει και στη χώρα μας με βάση τις διατάξεις του ελληνικού Δικαίου. Εως την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να πληρώνει το επιπλέον ποσό της αύξησης, ενώ η εταιρεία ενέργειας φέρει το βάρος να αποδείξει ότι η νέα τιμή είναι δικαιολογημένη. Ηδη η ΔΕΗ έχει στραφεί με αγωγή της κατά της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Λάρκο διεκδικώντας μη καταβληθέντα ποσά για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατός ο έλεγχος από τα δικαστήρια του τρόπου καθορισμού των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, που πρέπει να αντιστοιχούν πλέον σε τιμές ικανές να ισχύουν σε συνθήκες ανταγωνισμού και δικαιολογημένες με βάση τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.
*Διδάκτωρ του Freie Universitat Berlin, συνεργάζεται με τη δικηγορική εταιρεία Rokas & Associates (m.stamati@rokas.com).

Hμερομηνία :  30/1/10   
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: