Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Στρασβούργο: Η χριστουγεννιάτικη «καρδιά» της Αλσατίας

Εορταστική γνωριμία με την «πόλη των σταυροδρομίων»


Tο τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο κοσμεί την place Kleber, από τα μέσα Νοεμβρίου.
Πόλη-«γέφυρα» μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, το σημερινό Στρασβούργο ντύνεται τα γιορτινά του αυτές τις μέρες και κάθε πλακόστρωτο στενό της πόλης δονείται σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς.

Το Στρασβούργο είναι γνωστό στους Έλληνες κυρίως λόγω του ότι είναι μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, στην πόλη εδρεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αλλά, πέρα από τα μοντέρνα, γυάλινα κτήρια των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων, το Στρασβούργο αποτελεί μια γραφική, κεντροευρωπαϊκή πόλη, που διατηρεί την αρχιτεκτονική και πολιτιστική φυσιογνωμία της στο ακέραιο.

Η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Αλσατίας είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου και διασχίζεται από τον ποταμό Ιλ, έναν παραπόταμο του Ρήνου, ενώ υπάρχουν πολυάριθμα κανάλια σχεδόν σε κάθε σημείο της πόλης.

Ο τοπικός πληθυσμός αποτελεί ένα μείγμα γαλλικών και γερμανικών στοιχείων. Η πόλη δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους το 12 π.Χ. Το 496 ο βασιλιάς των Φράγκων Clovis το προσαρτά ως τμήμα του Μεροβιγγειανού Βασιλείου και το όνομα αλλάζει σε Strateburgum (Πόλη των σταυροδρομίων).

Το 1176 αρχίζει η οικοδόμηση του σημερινού καθεδρικού ναού, ενώ το 1450 ο Γουτεμβέργιος τυπώνει εκεί το πρώτο έντυπο βιβλίο (υπάρχει φυσικά και η ομώνυμη οδός). Με τη λήξη του Τριακονταετούς Πολέμου μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας το Στρασβούργο αποτελεί τμήμα της Γαλλίας του Λουδοβίκου του 14ου. Κατά το γαλλογερμανικό πόλεμο η πόλη πολιορκείται και το 1870 παραδίδεται. Η Γαλλία χάνει το Στρασβούργο και ολόκληρη την Αλσατία - Λωρραίνη, η οποία ενσωματώνεται πλέον στη γερμανική αυτοκρατορία. Το 1918 ο γάλλος στρατηγός Gouraud εισέρχεται στο Στρασβούργο, το οποίο επανέρχεται στο γαλλικό κράτος.

Το 1939 το Στρασβούργο εκκενώνεται από τον πληθυσμό του και καταλήγει «πόλη-φάντασμα». Στις 18 Ιουνίου 1940 τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την πόλη, την οποία επισκέπτεται ο φίρερ θαυμάζοντας το γερμανικό χαρακτήρα της. Η πόλη παραμένει υπό γερμανική κατοχή μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 1944, οπότε απελευθερώνεται από τη 2η μεραρχία του στρατηγού Leclerc. Το 1949 επιλέγεται ως έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ στη Σύνοδο κορυφής του Εδιμβούργου, το 1992, επικυρώνεται ο καθορισμός της πόλης ως έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας.
Cathedrale Notre-Dame

Σύμβολο της πόλης και σημείο αναφοράς αποτελεί ο ύψους 142 μέτρων γοτθικός καθεδρικός ναός της Παναγίας, του οποίου ο πρώτος λίθος μπήκε το 1015, ολοκληρώθηκε το 1439 και ήταντο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο ως το 19ο αιώνα. Χαρακτηρισμένος από το Βίκτωρα Ουγκώ ως «επιδέξιος συνδυασμός μνημειακού μεγέθους και λεπτότητας», σήμερα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης από το γαλλικό κράτος, καθώς είναι κατασκευασμένος από ψαμμίτη (sandstone), ο οποίος όμως διαβρώνεται με την πάροδο του χρόνου - γι' αυτό και μέχρι σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του. Το χρώμα του ροζ ψαμμίτη αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και το χρώμα του ουρανού. Τα βιτρό στο εσωτερικό, που χρονολογούνται από το 12ο και το 14ο αιώνα, αποτελούν ένα ιδιαίτερα μαγευτικό θέαμα σε συνδυασμό με τα ροζ παράθυρα.

Το αναγεννησιακό αστρονομικό ρολόι (ο μηχανισμός του οποίου χρονολογείται από το 1842) αποτελεί αριστούργημα μηχανικής, αποτέλεσμα της συνδυασμένης εργασίας καλλιτεχνών, μαθηματικών και ελβετών ωρολογοποιών. Τα κινούμενα στοιχεία του βγαίνουν κάθε μέρα στις 12 και μισή το μεσημέρι.

Το ανάκτορο του Ροάν.
Στα παλαιά σφαγεία, στην όχθη του Ιλ, στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο. Στο ανάκτορο του Ροάν (Palais des Rohan) στεγάζονται το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών (Musee des Arts Decoratifs), το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Καλών Τεχνών. Απέναντι σχεδόν από τον Καθεδρικό Ναό βρίσκεται το Musee de l'?uvre Notre-Dame, με έργα θρησκευτικής τέχνης. Η λαϊκή τέχνη της Αλσατίας εκτίθεται στο Αλσατικό Μουσείο (Musee Alsacien), επίσης στις όχθες του Ιλ, στην αποβάθρα Αγ. Νικολάου (quai Saint-Nicolas). Από το 1998 λειτουργεί, επίσης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Musee d'Art Μoderne et Contemporain).

Τόσο με τον όγκο όσο και με τη μορφή των προσόψεών τους εντυπωσιάζουν η Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Θέατρο και το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών (τα δύο πρώτα στην place de la Republique). Στο Στρασβούργο έχει την έδρα της -και το θέατρό της στην πλατεία Broglie- η Όπερα του Κάτω Ρήνου (Opera du Bas-Rhin). Η πόλη διαθέτει, επίσης, και πολλά σημεία πρασίνου, μεγαλύτερο και κυριότερο των οποίων είναι η Orangerie, πάρκο με μικρό ζωολογικό κήπο και το περίπτερο της Ιωσηφίνας (Pavillon Josephine) στη μία του πλευρά.

Στα πλακόστρωτα της «Μικρής Γαλλίας».
Περίπατος στη «Μικρή Γαλλία»

Το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, που αποκαλείται «Petite France» (Μικρή Γαλλία), χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1988. Ήταν η πρώτη φορά που τέτοια τιμή αποδιδόταν σε ένα ολόκληρο κέντρο πόλης και η πρώτη περιοχή στη Γαλλία που έλαβε τέτοιο χαρακτηρισμό. Η περιοχή συνδέεται με την υπόλοιπη πόλη με γεφυράκια. Η παλιά πόλη (πλακόστρωτη και πεζοδρομημένη στο μεγαλύτερο μέρος της) είναι γεμάτη από διατηρητέα σπίτια με ξύλινο σκελετό και στέγη, πρώην κατοικίες εμπόρων και βυρσοδεψών. Πολλά από αυτά σήμερα λειτουργούν ως εστιατόρια, καφετέρειες, γκαλερί, ζαχαροπλαστεία, τουριστικά καταστήματα κ.ά.

Επίσης, γύρω από την πλατεία του καθεδρικού ναού θα βρείτε πολλούς υπαίθριους πάγκους με τουριστικά είδη και γκραβούρες. Τις εορταστικές αυτές ημέρες λειτουργεί -φυσικά- χριστουγεννιάτικη αγορά, στην οποία θα χαζέψετε (κυριολεκτικά) από την ποικιλία των γλυκών και τον εορτασμό της σοκολάτας σε κάθε μορφή, χριστουγεννιάτικα στολίδια και κεντήματα, αλλά και θα δοκιμάσετε ζεστό κρασί με πορτοκάλι, το οποίο όλοι τιμούν δεόντως…

Η «Christkindelsmarik» είναι η παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γαλλία.
Μαγεία, μόλις πέσει η νύχτα

Στο Στρασβούργο λειτουργεί η παλιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γαλλία. Από το 1570 και κάθε χρόνο, η πόλη φιλοξενεί την περίφημη «Christkindelsmarik», από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Υπαίθριοι πάγκοι με σοκολατάκια, γλυκίσματα...
Η εορταστική μαγεία ξεκινά μόλις πέσει η νύχτα, με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο σε κάθε σοκάκι, με τις μυρωδιές να μπλέκονται ασταμάτητα. Στην place Kleber, το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δένδρο υψώνεται από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ εκεί θα συναντήσετε καστανάδες, μαριονετίστες και πολυάριθμα κιόσκια που σερβίρουν ζεστό κόκκινο κρασί ή chocolate-on-a-stick (σοκολάτα σουβλάκι, κυριολεκτικά).

Χριστουγεννιάτικες αγορές: Christkindelsmarik, place Broglie

...τουριστικά είδη και χριστουγεννιάτικα στολίδια πλημμυρίζουν την πλατεία του καθεδρικού ναού αυτές τις μέρες.
Θεματικές αγορές:

* The flavours of Alsace, place des Meuniers

* The trading post of the Three Kings, place Benjamin Zix

* The Carre d'Or, place du Marche-neuf

* The Bredle Market and the Kingdom of the «Couronne d'Or» Wine Growers, place d'Austerlitz

* The Christmas Market, place de la cathedrale, place du chateau και place d'Austerlitz

* The Christmas regional specialities and crafts markets, place de la Gare

* The Village of Sharing, place Kleber

* The Russian Village, place Gutenberg

Όλες οι αγορές ανοίγουν στις 10 το πρωί και κλείνουν συνήθως ή στις 6 ή στις 8 το απόγευμα.

Η τέχνη σε πρώτο πλάνο

Οι εκθέσεις σε εξέλιξη αυτή την εποχή στο Στρασβούργο είναι:

* «Hans Haug, Homme de musees. Une passion a l'oeuvre» στην Galerie Heitz, στην Palais Rohan και σε διάφορα μουσεία.

* «Soulages, le temps du papier», στο Musee d'Art Moderne et Contemporain.

* «10,000 years of history! Ten years of archeological digs in Alsace» στο Musee Archeologique.

* «Saul Steinberg, l'ecriture visuelle» στο Musee Tomi Ungerer - Centre international de l'Illustration.

* Εκθεση με 14 ταπισερί του 17ου αι. με θέμα τη ζωή της Παρθένου λειτουργεί από 28/11 έως 12/1/2009 στην κύρια αίθουσα του καθεδρικού ναού με ελεύθερη είσοδο.

* D'r Wiehnachtswunsch - Christmas wishes: Για πάνω από έναν αιώνα, οι ηθοποιοί του Theatre Alsacien Strasbourg δίνουν παραστάσεις στη διάλεκτο του Στρασβούργου -με υπότιτλους στα Γαλλικά- τις τελευταίες μέρες του χρόνου. Φέτος, το Theatre Alsacien Strasbourg παρουσιάζει μια χριστουγεννιάτικη ιστορία σε 6 σκηνές, στις 20 Δεκεμβρίου (στις 15:00) και στις 18, 19 και 22 Δεκεμβρίου (στις 20:00) στην Όπερα (place Broglie).

* Για τα παιδιά, υπάρχουν χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στην Organgerie zoo's mini farm: Ο Άγιος Βασίλης και οι βοηθοί του καλοσωρίζουν τα παιδιά και μοιράζουν γλυκά, από τις 12 έως τις 24 Δεκεμβρίου (Τετ., Σάβ και Κυρ. 14:30-17:30). Ακόμη, η ιστορία της Γέννησης παρουσιάζεται με μαριονέτες, από τις 12 Δεκεμβρίου 2009 ως τις 3 Ιανουαρίου 2010 (14:30-17:30).

Δεν υπάρχουν σχόλια: