Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Διμοσίευμα της εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα" για τη ΛΑΡΚΟ

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΛΑΡΚΟ;
Το φιάσκο με τις τιμές του νικελίου που κόστισε 238 εκατ. ευρώ και τα ρουσφέτια που κοντεύουν να μετατρέψουν ένα διαμάντι της ελληνικής βιομηχανίας σε κουφάρι.

Στη ΛΑΡΚΟ έχει γίνει έγκλημα και μετά θα πάνε να την πουλήσουν κοψοχρονιά, όταν το νικέλιο αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι», έλεγε την Τρίτη σε πηγαδάκι στο Σύνταγμα ένας από τους παλαιούς εργαζομένους της μεγαλύτερης στον κόσμο βιομηχανίας παραγωγής νικελίου από εγχώρια κοιτάσματα. Χίλιοι τριακόσιοι εργαζόμενοι από 6 διαφορετικούς νομούς της χώρας δεν γνωρίζουν πόσο μακριά πάει το «αύριο» για τη δουλειά τους. Μια βιομηχανία -στην οποία η συγκυρία των προηγούμενων χρόνων θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας- που ψυχορραγεί και χρειάζεται επειγόντως συνεχείς ενέσεις ρευστότητας.
Μιλάμε είτε για έκτακτο δανεισμό, όπως αυτόν που δόθηκε παραμονές Χριστουγέννων από ελληνική τράπεζα και έφτασε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, είτε για μια γενναία αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σε χαλεπούς καιρούς - την οποία οι βασικοί μέτοχοι, που δεν είναι άλλοι από τη ΔΕΗ και την Εθνική, δεν αποφασίζουν εάν δεν δουν πρώτα διάθεση στήριξης από το Δημόσιο με ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, που θα βγάλει την εταιρεία από το αδιέξοδο. Το 2005 η ΛΑΡΚΟ έκανε ρεκόρ παραγωγής, ξεπερνώντας τους 19.000 τόνους νικελίου. Οι τιμές του προϊόντος βοηθούσαν ώστε από την οριακή κερ-
δοφορία που είχε καταγράψει το 2004, να φτάσει τα 21 εκατομμύρια εκείνη τη
χρονιά και να συνεχίσει με 31 το 2006 και με 44 εκατομμύρια το 2007.
Οι 17 διευθυντές που έγιναν 52 
«ΜΑΓΑΖI ΓΩΝIΑ» με χιλιάδες άμεσα και έμμεσα εξαρτώμενους, με παρουσία
σε Φθιώτιδα, Εύβοια, Καστοριά, Βοιωτία και Κοζάνη, με μεταλλεία και λιγνιτωρυχεία. Μαγαζί-πειρασμός για τις πολιτικές ηγεσίες σε τέτοιο βαθμό ώστε να αυξάνονται, για παράδειγμα, από 17 σε 52 (!) οι γενικοί διευθυντές της από το 2004 και μετά, όταν η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έβλεπε ότι τα νούμερα… σήκωναν πολυτέλειες. Ακόμη κι αν σήκωνε εκείνη η
ΛΑΡΚΟ πολυτέλειες, με τίποτε δεν θα μπορούσε να αντέξει την απόφαση του τότε διευθύνοντος συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Θανάσουλα, ο οποίος μάλιστα είχε επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να προπωλήσει, το 2006, το σύνολο της παραγωγής της για τα επόμενα χρόνια σε τιμές κοντά στα 18.000 δολάρια τον τόνο, όταν αυτές μέσα στο 2007 ξεπέρασαν ακόμη και τα 50.000 δολάρια!
Είχαν μπει στην υπόθεση η Hypo,η Barclays και η JP Morgan…
Το απίστευτο αυτό αντιστάθμισμα κινδύνου (hedging) είχε γίνει για λόγους προστασίας από τις διακυμάνσεις στις τιμές του νικελίου αλλά και στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Επεσε, όμως,
τόσο έξω, σαν να είχε γίνει από κάποιον τελείως άσχετο με τα χρηματοοικονομικά και όχι από τον κ. Θανάσουλα, ο οποίος φερόταν να έχει σημαντική εμπειρία στο χρηματιστηριακό παιχνίδι, κάτι που φαινόταν άλλωστε από το γεγονός ότι είχε βάλει στη συγκεκριμένη υπό-
θεση γνωστούς ξένους οίκους, όπως η Hypo, η Barclays και η JP Morgan… Η υπόθεση είχε καταγγελθεί τον Απρίλιο του 2007 από 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και ο σάλος που είχε προκληθεί τότε είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει, ζητώντας διερεύνηση της υπόθεσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παναγιώτης Πούλιος, αλλά και να δια τάξει έρευνα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, αναζητώντας ευθύνες. Η τύχη και τα πορίσματα των εν λόγω ερευνών αγνοούνται, ενώ και ο κ. Θανάσουλας είναι πια παρελθόν, όπως και οι όποιες προσπάθειες έγιναν, σίγουρα όχι στο προσκήνιο, στην καλή διετία για την πώληση της εταιρείας. Αλλά είναι εδώ και οι 52 διευθυντές και, βεβαίως, οι πληγές που χάσκουν! Στο επιχειρησιακό σχέδιο της διοίκησης που ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2008 αναφέρεται κατά λέξη ότι το… εμπνευσμένο hedging που έγινε με την προπώληση της παραγωγής έφερε απώλειες 238 εκατ. ευρώ μόνο για το 2007, ενώ κάπου 74 εκατ. ήταν τα χαμένα έσοδα για το 2006…
Η δε πτώση των τιμών του νικελίου που ακολούθησε, φέρνοντας το μέταλλο ακόμη και στα 8.500 δολάρια τον τόνο, έδωσε μία ακόμη βολή στη ΛΑΡΚΟ, η οποία για πολλούς είναι η χαριστική. Το 2008 η εταιρεία το έκλεισε με ζημιές που κατά τις πληροφορίες του «b.s.» είναι της τάξης των 80 εκατ. ευρώ!
Αγόρασαν ξανά την προπωλημένη παραγωγή!
Το καλοκαίρι που πέρασε η νέα διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επαναγορά της προπωλημένης παραγωγής, για να μειώσει τη χασούρα της εταιρείας. Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν στο «b.s.» ότι αν δεν είχε προχωρήσει η συγκεκριμένη ενέργεια, οι ζημιές της ΛΑΡΚΟ για τη χρονιά που έφυγε θα ήταν υπερδιπλάσιες! Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα 4 εκατ. ευρώ τον μήνα που από τον Νοέμβριο δεν πληρώνονται στη ΔΕΗ για τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παρέχει πίστωση, αφού δεν θέλει να δει να μπαίνει λουκέτο σε μια εταιρεία της οποίας κατέχει σχεδόν το 29%. Και, βεβαίως, η αγωνία στους εργαζομένους κορυφώνεται. Το σωματείο κάνει ήδη λόγο για απολύσεις περίπου 120 συμβασιούχων που είχαν κάποιας μορφής εργασιακή σχέση με την εταιρεία.
Αλλωστε η διοίκηση προχωρεί αυτό το διάστημα σε μια αναλυτική καταγραφή του «χάρτη» του ανθρώπινου δυναμικού της ΛΑΡΚΟ κατά τομέα και θεωρεί πολύ πιθανή εξέλιξη τον προγραμματισμό εθελούσιας εξόδου για εργαζομένους της, ανάλογα με τις ανάγκες των παραγωγικών της μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: