Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Λουκέτο απειλεί τη ΛΑΡΚΟ στη Δυτική Μακεδονία, ανάστατοι οι 230 εργαζόμενοι.

Η ΛΑΡΚΟ, το τελευταίο “οχυρό” των βιομηχανιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη Δυτική Μακεδονία, απειλείται άμεσα με λουκέτο, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους.

Η Δυτική Μακεδονία, που υπέστη το μεγάλο βιομηχανικό πλήγμα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, με το κλείσιμο της ΑΕΒΑΛ, των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), των Ελληνικών Σιδηροκραμάτων (ΕΛ.ΣΙ.) και των Μεταλλείων Ροδιανής, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τώρα απειλείται με κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής δημόσιας βιομηχανικής μονάδας που απέμεινε. Η ΛΑΡΚΟ, που έχει τη βασική μονάδα παραγωγής νικελίου στη Λάρυμνα, δραστηριοποιείται στα Σέρβια Κοζάνης και στην Ιεροπηγή Καστοριάς, όπου αντιστοίχως εκμεταλλεύεται ένα λιγνιτωρυχείο και ένα μεταλλείο νικελίου. Το ενδεχόμενο κλείσιμο των δύο ορυχείων θα κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό το πρόβλημα της ανεργίας, καθώς θα οδηγήσει στον ΟΑΕΔ περί τους 230 εργαζόμενους, που απασχολούνται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εταιρεία. Η ακριτική περιφέρεια κατέχει επί σειρά ετών την πρωτιά στην ανεργία με ποσοστό 10,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Καστοριάς το ποσοστό ξεπερνά το 20%.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Πριν από λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι της περιοχής κατέβηκαν στη Αθήνα και ένωσαν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους από τη Λάρυμνα, το Μαντούδι και τη Βοιωτία. Πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, απαιτώντας τη χρηματοδότηση της εταιρείας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που “κατρακύλησαν” οι διεθνείς τιμές του νικελίου. Να σημειωθεί ότι στη διετία τριετία η τιμή του νικελίου έπεσε στο ένα τρίτο, καθώς το 2007 το νικέλιο είχε 33.000 δολάρια ανά τόνο, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 11.000 δολάρια ανά τόνο.

“ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ζήτησε από τον Γιάννη Παπαθανασίου την παρέμβαση της πολιτείας, ώστε “να σωθεί η στρατηγικής σημασίας βιομηχανική μονάδα που συμβάλλει στη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη έξι νομών της χώρας”. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι “θα στηρίξουμε τη ΛΑΡΚΟ και δεν θα την αφήσουμε να κλείσει”, πρόσθεσε ότι “επεξεργαζόμαστε ένα μακρόπνοο σχέδιο για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εταιρείας”, ενώ τέλος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι “μέχρι τότε δεν θα γίνουν απολύσεις”. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν στον αρμόδιο υπουργό ότι “τα μέτρα χρηματοδοτικής ενίσχυσης πρέπει να είναι άμεσα και γενναία”, καθώς όπως είπαν “ήδη η διοίκηση της εταιρείας, με έγγραφο που έστειλε στον προηγούμενο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, προανήγγειλε ότι θα οδηγηθεί σε πτώχευση, αν δεν χρηματοδοτηθεί από το κράτος”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: