Σε κανένα δεν φαίνεται να κάνει χατίρια ο τυφώνας της οικονομικής κρίσης. Τραπεζικοί λογαριασμοί αδειάζουν, μετοχές δισεκατομμυρίων εξανεμίζονται, επενδύσεις μιας ζωής κάνουν φτερά και κάποιοι αποφασίζουν να πληρώσουν το τίμημα με την ίδια τους την ζωή.
Ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Αντολφ Μέρκλε, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του στα 74 του χρόνια, πέφτοντας στις γραμμές του τρένου το βράδυ της Δευτέρα, κοντά στη γενέτειρά του, Μπλαουμπέρεν. Η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται ότι λύγισαν τον δυναμικό επιχειρηματία.
Τους τελευταίους δύο μήνες, ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος, βλέποντας την αυτοκρατορία του να γκρεμίζεται, αναζητούσε απελπισμένα χρηματοδότηση από 40 τράπεζες, μεταξύ των οποίων ήταν και η Commerz bank, η Deutsche Bank, η Royal Bank of Scotland και Landes bank Baden - Wuettemberg. Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε μερική συμφωνία για την χορήγηση δανείου, ο Μέρκλε θα ήταν υποχρεωμένος να παραχωρήσει σημαντικό τμήμα της αυτοκρατορίας του ως αντάλλαγμα για τη στήριξη από τις τράπεζες.
Παράλληλα, η επενδυτική εταιρεία του Μέρκλε, VEM, χρωστούσε περίπου 5 δισ. ευρώ σε τράπεζες και ο επιχειρηματίας αναζητούσε απεγνωσμένα χρηματοδότηση για την επιβίωση της.
Οι επιχειρήσεις του Μέρκλε κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την φαρμακοβιομηχανία (Phoenix Pharma handel) έως την τσιμεντοβιομηχανία (HeidelbergCement). Ο Μέρκλε ήταν ο πέμπτο πλουσιότερος Γερμανός και 94ος στη λίστα του Forbes, καθώς η προσωπική του περιουσία υπολογιζόταν για το 2007 στα 7 δισ. ευρώ.
Ο Μέρκλε ζούσε μια ήσυχη ζωή, έχοντας ως μόνο του προσωπικό χόμπι την ποδηλασία στα βουνά. Τον περασμένο όμως Νοέμβριο, όλα άλλαξαν όταν το όνομα του βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα, ως έναν από τους μεγαλύτερους χαμένους της πιστωτικής κρίσης, καθώς χιλιάδες εκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά από τα ταμεία του χάρη στην κατρακύλα της μετοχής της Volkswagen. Υπολογίζεται ότι οι απώλειές του ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Μέρκλε έφτιαξε την αυτοκρατορία του από το μηδέν, αναλαμβάνοντας σε πολύ νεαρή ηλικία την οικογενειακή επιχείρηση 80 ατόμων το 1967, με τζίρο μόλις 4 εκατ. μάρκα (2,5 εκατομμύρια δολάρια) και μετατρέποντάς την σε ένα σύνθετο δίκτυο 120 εταιρειών με περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους και ετήσιες πωλήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ.
Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συνέπειες θα έχει ο θάνατος του Γερμανού επιχειρηματία στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους, τόσο οι τράπεζες όσο και η οικογένειά του υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση των περιουσιακών του στοιχείων θα συνεχιστεί όπως προγραμματίστηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου