Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Ομιλία του Σίμου Κεδίκογλου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού


 Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008, 20:54

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του έτους 2009 στη Βουλή, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου με ονομαστική ψηφοφορία. Κατά την ομιλία του ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό ως τον πιο δύσκολο της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς έχουμε σε εξέλιξη μια διεθνή οικονομική κρίση για την οποία κορυφαίοι οικονομολόγοι-με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του φετινού νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν- ομολογούν αδυναμία οποιασδήποτε βάσιμης πρόβλεψης.

«Το μόνο βέβαιο- τόνισε ο κ. Κεδίκογλου- είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε πάνω σε δύο βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής μας: τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης». Αυτούς τους άξονες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ακολουθεί ο προϋπολογισμός του 2009.

Ασκώντας κριτική στα όσα αναφέρονται από την αξιωματική αντιπολίτευση είπε, ότι τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα, οι πλούσιες παροχές και υποσχέσεις προϋποθέτουν εκ νέου επαχθέστερο δανεισμό. Λύση, την οποία ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε απαράδεκτη, καθώς δεν μπορούμε να δανειστούμε ξανά για παροχές και κατανάλωση από το μέλλον μας, που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει πριν ακόμα φθάσει.

Αναφερόμενος στην εξέγερση των νέων επεσήμανε, ότι ξέρουν πως οι προηγούμενες γενιές δανείστηκαν για να ζήσουνε εκείνες καλύτερα και αυτοί καλούνται να πληρώσουν με δυσβάσταχτους τόκους. Ξέρουν, ότι το μέλλον τους είναι υποθηκευμένο και ότι κεκτημένα δικαιώματα έχουν μόνο οι μεγαλύτεροι, αφού από το 1993 και έπειτα όλες οι αλλαγές (και ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα και στο ασφαλιστικό) ήταν εις βάρος των νέων.

«Δεν είναι άδικο- αναρωτήθηκε ο κ. Κεδίκογλουνα καλούνται οι νέοι να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους διαδρομή από δυσμενέστερη θέση και ατό να μην αποτελεί μια απλή πρακτική της αγοράς εργασίας, αλλά να αποτυπώνεται τόσο ρητά και απόλυτα στο σχετικό θεσμικό μας πλαίσιο;».

Και συνέχισε: «Ας είμαστε ειλικρινείς: έχει διαταραχθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών. Είναι χρέος μας να το αποκαταστήσουμε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανενός είδους αποκλεισμό πόσο μάλλον τον αποκλεισμό του μέλλοντος της κοινωνίας μας. Ελπίζω η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2009 να είναι μία καλή αρχή σε αυτή την κατεύθυνση».

Προηγουμένως ο κ. Κεδίκογλου είχε κάνει εκτενή αναφορά σε παραδείγματα από την Εύβοια, προκειμένου να αποδείξει του λόγου το αληθές αναφορικά με τις ανησυχητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανέφερε την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ. Του τελευταίου βιομηχανικού γίγαντα στην Εύβοια, που απειλείται με κλείσιμο λόγω της καταβαράθρωσης των διεθνών τιμών του νικελίου, που έχει ως κίνδυνο να ζήσουμε ένα νέο Μαντούδι με την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο κ. Κεδίκογλου δοθείσης της ευκαιρίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι ο υπουργός Οικονομίας θα βοηθήσει να βρεθεί λύση για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους της, αλλά και για τους χιλιάδες εμμέσως απασχολούμενους στην εταιρεία, μέσω εργολάβων, προμηθευτών κλπ. Για αυτούς, όπως είπε, η λύση μπορεί να δοθεί με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την αξιοποίησή τους σε έργα υποδομής.

Μετά από 20 χρόνια εγκατάλειψης, τόνισε, η Εύβοια έχει επιτέλους μεγάλα έργα έτοιμα να μπουν στη φάση της κατασκευής. Ο βόρειος οδικός άξονας, ο περιφερειακός της Χαλκίδας, το νέο νοσοκομείο και άλλα σημαντικά έργα μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στο 2009 δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αλλά και βάζοντας την Εύβοια στην τροχιά ανάπτυξης που της αξίζει.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής επεσήμανε πως είναι επιτακτικό να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και τα έργα να προωθηθούν τάχιστα, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κύριος στόχος πρέπει να είναι η θεραπεία του μεγάλου ασθενούς του ελληνικού κράτους.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Οι αγρότες για παράδειγμα, που βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται. Χρειάζονται βοήθεια, πέραν των κοινοτικών ενισχύσεων που είναι αμφίβολες μετά το 2013. Χρειάζονται βοήθεια για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, χρειάζονται κίνητρα για τη συνένωση των κλήρων, για να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα σε ένα σκηνικό ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. «Είναι απαράδεκτο, είπε, περιοχές που προσφέρονται για κτηνοτροφία, όπως η Βόρεια Εύβοια, να μην έχουν ένα σφαγείο, καταδικάζοντας τους κτηνοτρόφους σε εξαφάνιση. Ιδιαίτερα στα προϊόντα διατροφής - δεδομένων και των διατροφικών σκανδάλων διεθνώς - μπορούμε και πρέπει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις εισαγωγές. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε διατροφικά αυτόνομοι. Πρέπει επίσης να αλλάξει το πνεύμα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Πρέπει να υπηρετούν τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο και να μην περιχαρακώνονται σε ένα γραφειοκρατικό ρόλο».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κεδίκογλου ευχαρίστησε δημοσίως το προσωπικό των δασαρχείων της Εύβοιας, που - παρότι δεν ήταν στα θεωρητικά καθήκοντα τους - ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα να προσδιορίσουν και να υποδείξουν τις περιοχές που προσφέρονται για μικρά υδροηλεκτρικά και αρδευτικά φράγματα, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή αυτονομία και η προστασία των υδάτινων πόρων πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητές τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: